algo de nubes
  • Màx: 17°
  • Mín: 10°
17°

Arrenca la Cimera Iberoamericana a Xile amb la presència de ZP i el rei

Zapatero instà a la mobilització per lluitar contra la pobressa

Els caps d'Estat i de Govern iberoamericans es reuneixen des d'ahir a Santiago de Xile amb l'objectiu d'avançar cap a la cohesió social i cap a unes societats més inclusives a la regió més desigual del món, on viuen 200 milions de pobres. Per començar, en una taula rodona celebrada a darrera hora d'ahir, el president espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, cridà a la mobilització de la comunitat internacional en la lluita contra la pobresa i a favor de la cohesió.

La pràctica totalitat dels líders dels 22 països que componen la Comunitat Iberoamericana de Nacions (els de parla espanyola i portuguesa a Amèrica i Europa, més Andorra) preveuen firmar un conveni regional de seguretat social, fruit de dos anys de treball, que beneficiarà entre cinc i sis milions de treballadors, segons dades de la Secretaria General Iberoamericana (Segib). D'entre ells, més de 615.000 són emigrants espanyols a Amèrica Llatina i un milió, residents iberoamericans a Espanya. Aquest conveni, que ha estat qualificat d'«històric» per la Moncloa, permetrà reconèixer qualsevol treballador de la regió el temps de cotització a cada un dels països iberoamericans en els quals hagi treballat a efectes de computar el període exigit per obtenir una pensió.

Una vegada rubricat pels líders iberoamericans, el pròxim dia 10 (llevat de sorpreses de darrera hora que no s'esperen), el Conveni Multilateral Iberoamericà de Seguretat Social haurà de ser ratificat pels parlaments dels 22 països membres. Els líders preveuen, així mateix, donar un nou impuls al canvi de deute per educació, tirar endavant un programa de mobilitat d'estudiants de postgrau, crear un Observatori d'Igualtat de Gènere, aprovar la posada en marxa del Pla iberoamericà d'alfabetització i educació bàsica de persones joves i adultes (2007-2015) i adoptar la Carta Iberoamericana de Govern Electrònic, que persegueix augmentar la transparència i efectivitat en la tasca dels governs i institucions amb vista als ciutadans.

D'altra banda, el projecte de declaració final dedica un paràgraf a la commemoració dels bicentenaris de la independència de diverses nacions iberoamericanes i insta els líders a «impulsar a partir del 2009» aquestes commemoracions. Aquesta menció permetrà a la Segib demanar finançament i organitzar activitats en relació amb aquest cicle d'efemèrides. Els danys causats per la tempesta Noel ha obligat els presidents de Mèxic i de la República Dominicana, Felipe Calderón i Leonel Fernández, respectivament, a cancel·lar a darrera hora la seva assistència a la cimera.

A més dels acords esmentats, s'espera que la cimera permeti també donar una «certa empenta» al conflicte que enfronta, des de fa quatre anys, Argentina i l'Uruguai per la instal·lació d'una planta de cel·lulosa a la zona uruguaiana del riu Uruguai, frontera natural entre ambdós.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris