algo de nubes
  • Màx: 18°
  • Mín:

El BCE manté els tipus d'interès en el 4% malgrat l'alça de la inflació

L'entitat pren aquesta decisió davant la tensió que viu el mercat

El Consell de Govern del Banc Central Europeu (BCE) decidí ahir mantenir els tipus d'interès en el 4% malgrat el repunt de la inflació a la zona euro. L'entitat ha decidit mantenir els tipus davant de la tensió que viu actualment el mercat i les seves conseqüències sobre l'economia. Aquesta decisió contrasta amb les darreres dades sobre la inflació interanual a la zona euro, que pujà l'octubre al 2,6%, la seva cota més alta dels darrers dos anys. Tanmateix, l'organisme adverteix que farà el que sigui necessari per mantenir «ancorades» les expectatives d'inflació a mitjan termini.

La màxima autoritat monetària europea es mostra disposada a no modificar els tipus d'interès fins que es normalitzi la situació als mercats financers, la qual cosa, segons el seu parer, pot necessitar «mesos més que no setmanes». Aquest manteniment es produeix després d'haver aplicat el juny una pujada d'un quart de punt que situà el preu dels doblers en el nivell més alt des d'agost del 2001.

La crisi del mercat del crèdit, provocada per la caiguda del sector nord-americà, ha fet que, de moment, la institució decideixi mantenir el preu dels doblers estables en espera de l'evolució dels mercats financers, malgrat l'increment de la inflació per l'encariment del cru. L'IPC provisional d'octubre se situà en el 2,6%, cinc dècimes més, que el setembre, i encara que l'organisme esperava un repunt de la inflació a finals d'any, la dada se situa sis dècimes per sobre de l'objectiu oficial del 2%. Uns nivells bastant incòmodes per al BCE, que, tanmateix, no podrà continuar amb la seva política monetària alcista a causa de la pressió exercida per la inestabilitat financera.

El BCE ha mantingut en el 3% la facilitat de dipòsit, que marca la remuneració dels doblers, així com la facilitat marginal de crèdit, que estableix el tipus al qual deixa diners als bancs europeus, i que queda situada en el 5%.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris