algo de nubes
  • Màx: 14°
  • Mín:
14°

Un estudiant mata 8 persones durant l'assalt a un centre escolar de Finlàndia

L'assassí, de 18 anys, havia anunciat la massacre a través d'un vídeo penjat a internet

83126

Al vídeo penjat a internet, el jove vestia una camiseta amb la llegenda «La humanitat està sobrevalorada».

Almenys vuit persones moriren ahir quan un jove de 18 anys obrí foc a l'interior d'una escola de la localitat de Tuusula, al sud de Finlàndia, després que l'autor de la massacre anunciàs la matança a través d'un vídeo que fou publicat dimarts al portal d'internet YouTube. Entre les víctimes de l'atac es troben set estudiants i la directora de l'escola. L'autor dels trets, identificat com Pekka-Eric Auvinen, és un estudiant del darrer curs de Batxillerat de l'institut Jokela, que morí en un hospital de la zona on fou ingressat després que intentàs suïcidar-se disparant-se al cap. «Cinc al·lots, dues al·lotes i una dona adulta moriren», informà el cap de la Policia, Matti Tohkanen, en una conferència de premsa. Tohkanen posteriorment identificà la dona com la directora de l'escola ubicada en el municipi de Tuusula, una ciutat de 35.000 habitants localitzada a uns 60 quilòmetres de la capital, Hèlsinki.

El vídeo publicat al portal YouTube mostrava la fotografia d'un edifici que semblava ser l'escola Jokela. La foto es trencava per revelar una imatge tenyida de vermell d'un home apuntant a la càmera amb una pistola. La gravació, titulada Jokela High School Massacre 11/7/2007 (Massacre a l'institut Jokela) fou publicada per un usuari de nom Sturmgeist89 (Esperit de tempesta, en alemany). «Estic preparat per lluitar i morir per la meva causa», indicava un missatge publicat per un usuari del mateix nom. «Jo, com un seleccionador natural, eliminaré tots els que consideri incapacitats, vergonyes per a la raça humana i fracassos de la selecció natural».

En la fitxa de l'usuari, el jove es definia com un «existencialista cínic, un humanista antisocial, un idealista realista i un ateu divinitzat». Al vídeo, que ahir mateix fou retirat, de fons s'hi podia sentir també el tema de rock industrial Stray Bullet de la banda KMFDM. Lletres de diverses cançons d'aquesta banda musical, incloent-hi aquesta mateixa cançó, foren publicades en una pàgina web d'internet mantinguda per Eric Harris, un dels autors de la matança realitzada l'any 1999 a l'institut de Columbine, als EUA.

A més, l'assassí penjà almenys dos vídeos més al mateix portal d'internet. En un, amb el títol Testing my gun (Provant la meva pistola), hi apareix un jove disparant a curta distància contra una poma en un bosc nevat. En l'altre vídeo, titulat Me & Catherine (Jo i Caterine), l'al·lot mostra una pistola, un carregador i diverses bales mentre vesteix una camiseta en la qual es pot llegir Humanity is overrated (La humanitat està sobrevalorada). «L'al·lot avançà sistemàticament pels passadissos de l'escola, colpejà les portes i disparà a través d'aquestes», digué la professora Kim Kiuru, que ensenyava en una classe de vuitè grau quan començaren els trets. «Era una cosa irreal, un alumne a qui jo mateixa ensenyava venia corrent cap a mi, cridant, amb una pistola a la mà». La Policia informà que l'arma usada en la matança era legal i que havia estat registrada pel seu propietari el 19 d'octubre. «Quan la Policia arribà hi havia un autèntic caos, els alumnes saltaven fora de l'edifici per les finestres», digué l'inspector Timo Leppala, cap de la investgació.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris