algo de nubes
  • Màx: 17°
  • Mín: 10°
15°

El president del Txad confia que lliurin aviat els espanyols i francesos retinguts

París intena solucionar els fets sense danyar les seves relacions amb el país africà

El president de Txad, Idriss Déby, afirmà ahir que espera que la Justícia txadiana posi aviat en llibertat sis dels set espanyols que formen part de la tripulació de l'avió de Gerjet "tots llevat del pilot" i dos dels periodistes francesos, ja que el tercer és una informadora que havia viatjat com a membre de l'associació L'Arca de Zoé, que pretenia portar a França 103 infants pretextant una presumpta operació humanitària. Tots estan retinguts des del passat 25 d'octubre al país acusats de complicitat en el segrest d'infants.

«Per part meva, esper que el sistema judicial del Txad pugui aclarir aviat aquest tema i que els periodistes i els membres de la tripulació puguin quedar en llibertat», afirmà Déby en declaracions realitzades a Abéché, a l'est del país, on es troben els detinguts. «No puc forçar la Justícia del Txad, existeix un procediment», matisà.Quant al pilot de l'avió de la companyia espanyola Girjet, Agustín Rey, el president txadià expressà els seus dubtes que el seu alliberament també es pugui produir-se aviat, ja que creu que hi hagué «complicitat» en la seva actuació, si bé, com en el cas anterior, insistí que serà la Justícia qui ho decideixi.

El president del Txad respon així de manera positiva a la sol·licitud que ahir vespre li va fer el president francès, Nicolas Sarkozy, que li va telefonar per demanar-li l'alliberament dels periodistes com més aviat millor. Sarkozy intentà, amb aquest gest, reforçar l'esforç de la diplomàcia francesa per arribar a un acord amb el país africà que permeti, alhora, mantenir les bones relacions amb Yamena i vetlar pels drets dels europeus.

D'altra banda, almenys 85 dels 103 menors que l'ONG L'Arca de Zoé assegurava que eren orfes de Darfur procedeixen de la zona fronterera entre el Txad i el Sudan, i 91 d'ells assenyalaren que tenen «almenys un familiar adult», segons ha pogut constatar el personal del Comitè Internacional de la Creu Roja (CICR), l'Alt Comissionat de l'ONU per als Refugiats (Acnur) i el Fons de les Nacions Unides per a la Infantesa (Unicef). Els tres organismes intenten donar el suport necessari a tots els nins retinguts des d'aleshores.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris