nubes dispersas
  • Màx: 16°
  • Mín: 10°
13°

Sarkozy insta Brussel·les a aplicar un impost als productes que contaminin

El president presentà al costat d'Al Gore el que anomenà la «revolució ecològica» de França

60462

Barroso i Gore aplaudiren ahir els compromisos del president francés.

EFE

El president francès, Nikolas Sarkozy, va plantejar ahir a la Unió Europea la creació d'un IVA reduït per als productes ecològics que respectin el medi ambient i va defensar gravar més la contaminació sense augmentar la fiscalitat. De manera paral·lela, demanà als seus socis comunitaris obrir un debat en els pròxims sis mesos per avaluar la possibilitat de posar un aranzel als productes importats dels països que no respecten el Protocol de Kioto. «No és normal "va afirmar" que un producte que travessa tot el món costi menys que un producte local, perquè el preu del seu transport i de la seva producció no integra les seves emissions de gas d'efecte hivernacle».

En un discurs sobre la seva política mediambiental, davant del Premi Nobel de la Pau Al Gore i el president de la Comissió Europea, José Manuel Durao Barroso, Sarkozy presentà el que ell mateix va denominar una «revolució» ecològica, que preveu una reforma de la fiscalitat per integrar l'impacte mediambiental, però sense augmentar els impostos.

El cap d'estat francès desgranà tota una sèrie de mesures que afecten el transport, l'hàbitat, l'energia, l'agricultura, la fiscalitat o el comerç. «El nostre model de creixement i la pau al món estan condemnats si no fem res» contra el canvi climàtic i altres reptes mediambientals, va afirmar. En política energètica, després de subratllar que no es pot renunciar a la nuclear, assenyalà que el seu pes relatiu haurà de disminuir, igual que el de la generada amb combustibles fòssils, en benefici de les renovables, per a les quals fixà un objectiu més ambiciós que el 20% que s'ha imposat la UE per a l'horitzó del 2020.

«Vull fer de França el líder de les energies renovables», va assenyalar abans d'indicar que per aconseguir-ho l'Estat dedicarà més de 1.000 milions d'euros a la investigació en energies, a motors del futur, a biodiversitat i a salut mediambiental.

En l'àmbit del transport el compromís és no augmentar la capacitat de carreteres i aeroports del país llevat de les circumval·lacions de les grans ciutats. Es construiran 2.000 quilòmetres de línies fèrries d'alta velocitat i 1.500 quilòmetres de tramvia. La política d'habitatge també es veurà afectada per les conclusions de Sarkozy. Els nous edificis hauran de consumir un 20 per cent menys d'energia el 2010. Per als antics s'elaborarà una llei que obligui la seva renovació a partir del 2008, de manera que la seva despesa no superi els 80 quilowatts per hora anuals per metre quadrat.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris