nubes dispersas
  • Màx: 17°
  • Mín: 12°
15°

El règim militar aixeca el toc de queda després de detenir milers de persones

La decisió és per a tot el país, fins i tot a Rangun, on es produïren les multitudinàries protestes

La Junta Militar de Myanmar va anunciar ahir l'aixecament del toc de queda declarat el setembre passat, després de detenir almenys 3.000 persones per la seva relació amb les manifestacions a favor de la democràcia. En un informe oficial divulgat per televisió, es va informar que el final del toc de queda, que vigia des de les 21.00 fins a les 05.00 hores, ha estat aixecat a tot el país, fins i tot a Rangun, la major ciutat del país i escenari de les multitudinàries protestes contra el règim militar. El toc de queda ha empitjorat la ja malparada economia del país, ja que ha causat el tancament de molts comerços, la cancel·lació de vols i la caiguda del turisme, que anava camí de convertir-se en una de les principals fonts d'ingressos de Birmània.

L'anunci de l'aixecament del toc de queda segueix una nova oferta de la Junta Militar que presideix el general Than Shwe, de mantenir converses amb la premi Nobel de la Pau i líder de la Lliga Nacional per la Democràcia (LND), Aung San Suu Kyi, sota arrest domiciliari des del juny del 2003. Suu Kyi és considerada el símbol de l'oposició contra la Junta Militar que arribà al poder a finals de la passada dècada dels 80. Les protestes de les darreres setmanes, encapçalades pels monjos budistes i severament reprimides per l'Exèrcit, han tornat a posar de relleu la seva importància dins de la societat del país.

Així, en la seva editorial d'ahir, el diari insta l'activista a entaular negociacions amb vista a un possible procés de reconciliació nacional.

La Junta Militar admet que deu persones van perdre la vida durant la repressió, però els grups de la dissidència calculen que la xifra de morts s'apropa als 200 i que els detinguts superen àmpliament els 6.000. Birmània (Myanmar) està governada pels militars des del 1962 i no se celebren eleccions parlamentàries des del 1990.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris