muy nuboso
  • Màx: 16°
  • Mín: 10°
13°

Els vint-i-set accepten el tractat de Lisboa després de 6 anys de crisi

Zapatero es mostrà satisfet per l'acord que es firmarà el desembre

Els caps d'Estat i de Govern dels Vint-i-set aconseguiren a la fi la matinada d'ahir «passar pàgina» després de sis anys de negociacions i arribar a un acord sobre el que serà el tractat de Lisboa, que es firmarà el 13 de desembre. La presidència portuguesa aconseguí, no sense esforços, satisfer les exigències plantejades per diversos països, en particular Itàlia i Polònia, segellant-se un nou repartiment d'escons en el Parlament Europeu que preveu un italià més a canvi que el president de la cambra no compti en el còmput.

Passaven la una de la matinada quan es donava a conèixer l'acord. Ahir, ja més relaxats, els dirigents europeus coincidiren que amb aquesta decisió la UE «passa pàgina» i entra en una nova fase en què ha d'abordar nous reptes com el canvi climàtic o la globalització. El primer ministre portuguès i president de torn de la Unió Europea (UE), José Sócrates, i el president de la Comissió, José Manuel Durao Barroso, coincidiren en la importància del compromís assolit. Segons Barroso, l'acord sobre el tractat suposa «passar pàgina en la història d'Europa».L'acord no hauria estat possible si no s'haguessin superat les reticències plantejades per diversos països, entre ells Itàlia i Polònia. En el cas d'Itàlia, el compromís li concedeix un eurodiputat més per a la legislatura 2009-2014 fins assolir-ne 73, el mateix nombre que el Regne Unit. També es van atendre les reivindicacions de Polònia d'enfortir el denominat «compromís d'Ioannina» mitjançant un protocol que aclareix que aquest mecanisme ( com a fre d'emergència en permetre a una minoria de països retardar una decisió encara que no tinguin vots suficients per al seu bloqueig) només podrà modificar-se per unanimitat.

L'acord sobre el repartiment també és satisfactori per a Espanya. El president del Govern, José Luis Rodríguez Zapatero, expressà la seva «satisfacció» i destacà que «Espanya guanyarà quatre escons». «A Niça forem els que més vam perdre i ara som el país que més guanya», ressaltà. En el Tractat de Niça, Espanya perdé catorze eurodiputats. Ara, amb l'acord actual, en recuperarà quatre.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris