algo de nubes
  • Màx: 16°
  • Mín: 12°
15°

Tensió amb Turquia per la condemna dels Estats Units al «genocidi armeni»

Ankara rebutja l'acusació per la matança de milers de persones en la Primera Guerra Mundial

60062

Milers de turcs sortiren al carrer en conèixer la proposta dels Estats Units.

EFE

La tensió entre Ankara i Washington abastà ahir una nova cota després de telefonar a consultes l'ambaixador turc als EUA, Nabi Sensoy, a causa de l'aprovació a la Cambra de Representants d'una proposició parlamentària que condemna l'anomenat «genocidi armeni».Amb tot, el portaveu del Ministeri d'Afers Estrangers turc, Levent Bilman, matisà que Turquia no retirarà el seu ambaixador a Washington, sinó que estarà a Ankara durant una setmana o deu dies «per a algunes consultes».

La resolució nord-americans s'aprovà ahir en la Comissió d'Assumptes Exteriors de la Cambra de Representants per 27 vots a favor i per 21 en contra, i considera com un genocidi les matances de centenars de milers d'armenis en l'inici de la Primera Guerra Mundial a mans de l'Imperi Otomà (predecessor de l'actual República de Turquia), que Ankara es nega a qualificar de «genocidi».Per novembre, el ple de la Cambra haurà de donar el seu vistiplau a la proposta esmentada.«Estic molt decebut del resultat de la votació. Ara esperarem el desenvolupament dels esdeveniments», declarà Sensoy després de l'aprovació de la resolució nord-americana. «Aquesta declaració és una iniciativa injuriosa per a la psique dels turcs», afegí.

El comandant de les Forces Navals de l'Exèrcit turc, Metin Atac, informà de la cancel·lació del seu pròxim viatge als Estats Units, en protesta per l'aprovació de la proposta sobre el genocidi armeni.El president de la República, Abdullah Gül, va qualificar també d'«inacceptable» la resolució nord-americana.«Aquesta inacceptable decisió del comitè, com ho foren ja les precedents, no té validesa ni respectabilitat per al poble turc. Alguns polítics dels EUA sacrifiquen els grans assumptes per petits jocs de política interna», afirmà Gül.Segons Turquia, els Estats Units no haurien «de reescriure la història distorsionant una matèria que concerneix específicament la història comuna de turcs i d'armenis». La descripció de genocidi aprovada en comissió haurà de ser ratificada ara pel ple de la Cambra de Representants.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris