nubes dispersas
  • Màx: 16°
  • Mín:

Els líders de les dues Corea es reuniren en una nova i històrica cimera per la reconciliació

El president de la fracció sud travessà a peu la frontera entre ambdós països en un gest simbòlic

Una històrica cimera entre els líders de les dues Corea, la segona des que es produí la divisió en dos governs el 1948, començà ahir amb l'entrada a peu del president de Corea del Sud, Roh Moo-hyun, a l'Estat veí. Tanmateix, i malgrat les esperances dipositades en aquests diàlegs amb vista a una creixent cooperació, el líder nord-coreà, Kim Jong II, rebé el seu homòleg amb escassa efusivitat i mantenint una actitud reservada, en contrast amb la primera cimera, duita a terme el 2000.

D'aquesta manera, Kim Jong II va rebre Roh Moo-Hyun amb un «encantat de conèixer-te», en una recepció adornada amb flors roses agitades pel públic i nombrosos soldats amb el rifle a la mà, però en la qual faltà un major acostament per part del dirigent de Pyongyang. Kim mantingué una actitud reservada i caminà amb lentitud en una primera presa de contacte a l'exterior del saló cultural de la capital de Corea del Nord. Per contra, Roh i la seva esposa mostraren una actitud més animada, que recordava la primera cimera entre ambdós països, que tingué lloc l'any 2000, i en la qual el president de Corea del Nord va rebre al llavors president del Sud enmig de somriures i estretes de mans que contribuïren a suavitzar la relació entre tots dos països, almenys de cara a l'opinió pública. A Corea del Sud, aquesta primera presa de contacte es rebé amb escepticisme i recordà velles rancúnies cap al seu veí.

En espera que la cimera conclogui demà, Roh va voler començar la seva visita travessant a peu una franja de plàstic groc situada en el límit fronterer sobre la qual es podien llegir les paraules 'pau' i 'prosperitat'. Abans de creuar la línia de demarcació militar, Roh destacà que «aquesta línia serà esborrada gradualment i el mur caurà». «Esper que després de la meva acció, més gent imiti l'exemple», va afegir.

Abans d'iniciar el seu viatge, el president de Corea del Sud apostà per la «reconciliació» i defensà «avanços importants per arribar a un acord».

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris