algo de nubes
  • Màx: 13°
  • Mín: 10°
11°

Rodrigo Rato anuncia que deixarà el Fons Monetari per «motius personals»

Serà oficial el pròxim mes d'octubre, després de l'assemblea anual de l'organisme

El director gerent del Fons Monetari Internacional (FMI), l'espanyol Rodrigo Rato, abandonarà el seu càrrec el pròxim octubre, després de l'assemblea anual d'aquest organisme i el Banc Mundial (BM), per «raons personals». Així ho afirmà en una declaració al Consell Executiu del Fons, difosa ahir per la institució, en la qual Rato cita, entre aquestes raons personals, les seves «circumstàncies i responsabilitats familiars, en particular l'educació dels meus fills». El director gerent està separat i té tres fills, que resideixen a Madrid. «La meva intenció és renunciar com a director gerent després de l'assemblea anual de 2007», prevista inicialment per al 21 d'octubre, i a més indicà que la seva no ha estat «una decisió fàcil».

Segons explica, ha optat per anunciar ara la seva decisió, que arriba de manera inesperada, per donar el temps suficient al Consell Executiu per designar un successor. El mandat del director gerent expirava l'any pròxim i hauria tingut la possibilitat de cercar una pròrroga, si així ho hagués desitjat. La recerca d'un candidat adequat es produeix al mig d'una etapa de profunds canvis en la institució financera multilateral, que veu com queda de costat el seu paper tradicional de prestador a països amb problemes de liquiditat. En canvi, es perfila més com un guardià de la marxa de l'economia global. El Fons es troba també immers en un procés de reforma interna per reajustar, entre altres coses, les quotes de vot que adjudica als diferents països i que fins ara concedeixen un poder desproporcionat a les economies més desenvolupades.

El setembre de 2005, durant l'Assemblea anual, Rato anuncià l'obertura d'aquest procés pressionat pels països d'economies emergents, que volen una major veu en la gestió d'aquesta institució financera. A més, el passat dia 18 Rato anuncià que l'organisme ha adoptat noves normes per regular els tipus de canvi arreu del món, amb l'ull posat a la Xina. En la seva declaració, Rato expressà l'esperança de donar un nou impuls a aquestes reformes en el temps que li queda. «Esper que la meva marxa suposi un incentiu», afirmà.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris