bruma
  • Màx: 16°
  • Mín:

Els líders de la UE arriben a un acord sobre la reforma de la Constitució

Rodríguez Zapatero es mostrà satisfet dels resultats obtinguts durant la cimera europea

98424

Angela Merkel i el president de la Comissió Europea, Jose Manuel Barroso.

EFE

Els líders de la UE tancaren ahir un complicat acord sobre els termes d'un tractat que reformi la fallida Constitució europea, tractat que posa fi a dos anys d'incertesa sobre el futur de la Unió.

Els caps d'Eestat i de Govern de la Unió Europea hagueren de vèncer fins al darrer moment l'obstinada resistència de Polònia per aconseguir un acord cap a les 4.30 de la matinada (2.30 GMT), després de dos dies de negociacions llargues i dures, en una altra de les nits èpiques viscudes a Brussel·les.

La cimera acordà finalment i per unanimitat un mandat a fi de convocar una nova Conferència Intergovernamental (CIG) que redactarà en un text els termes fixats ahir, amb l'objectiu que el nou tractat estigui llest per a finals d'any i ratificat per a les eleccions del Parlament Europeu de la primavera de 2009.

L'acord manté gairebé tots els elements de la reforma institucional inclosos en la Constitució, sobretot el reforçament de la política exterior i seguretat comuna, com també el pas al vot per majoria qualificada (en lloc de la creació per unanimitat) de 51 capítols nous.

També hi haurà més facilitats per instaurar cooperacions entre grups de països de la UE quan alguns dels estats membres no vulguin participar en certes polítiques comunes. «Els processos són diferents, però gran part de la substància (constitucional) s'ha mantingut», afirmà la cancellera alemanya i presidenta del Consell Europeu, Angela Merkel. Per la seva banda, pel resident francès destacà: «Volíem sortir del bloqueig i n'hem sortit».

A continuació, el president del Govern espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, expressà ahir la satisfacció per l'acord del Consell Europeu, considerant que ara ja recull les aspiracions principals d'Espanya, que ja s'havien inclòs em la Constitució frustrada per a Europa.

Zapatero mostrà aquesta satisfacció en una roda de premsa a Brussel·les hores després que els líders dels Vint-iset superassin els obstacles plantejats per diversos països, especialment en el cas de Polònia, per consensuar les bases que fonamentaran el futur Tractat.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris