algo de nubes
  • Màx: 16°
  • Mín: 11°
15°

El rebuig de Polònia impedeix un acord unànime sobre el nou tractat de la UE

Merkel amenaça de deixar el Govern polonès fora de les negociacions de la Unió Europea

98418

La cancellera alemanya Angela Merkel amb el president polonès, Lech Kaczynski.Fotos: Reuters/EFE.

El Consell Europeu de Brussel·les no va poder culminar anit amb un esperat acord sobre la renovació del mètode per a la presa de decisions per l'oposició numantina de Polònia, que desconfia de la pèrdua de sobirania que li pot suposar la substitució del sistema de vets nacionals per un altre que preval la demografia.

Encara que inicialment, el president polonès Lech Kaczynski va acceptar una oferta de la canceller alemanya, Angela Merkel, per retardar fins al 2014 l'aplicació del nou sistema de presa de decisions, a última hora canvià d'opinió i va rebutjar l'acord. Almenys, en el Consell Europeu ahir es van superar les diferències expressades pel Regne Unit sobre l'excessiu poder del responsable de política exterior comuna. A proposta espanyola, es va acordar no donar-li rang de ministre, sinó sols d'alt representants.

El nou mètode proposat de presa de decisions en la Unió Europea consisteix en un sistema de doble majoria d'Estats membres i població, consistent en un mínim del 55 per cent dels Estats que representin almenys el 65 per cent de la població. Polònia considera que aquest plantejament el perjudica perquè la seva població de 33 milions d'habitants suposaria un handicap a l'hora de confrontar correlacions de forces davant estats amb molt major pes demogràfic. El president Kaczynski va arribar a posar sobre la taula durant les reunions del Consell Europeu que calia compensar el seu país per haver-se dessagnat demogràficament durant la II Guerra Mundial, sense la qual ara tindria 66 milions d'habitants.

La cancellera alemanya Angela Merkel, presidenta de torn de la UE, va decidir prendre la iniciativa oferint a la delegació polonesa retardar fins a 2014 l'aplicació del nou sistema. L'oferta, que comptà amb la mediació de Lituània i França, fou inicialment acceptada pel president polonès, però després de consultar amb els seus assessors a Varsòvia va acabar vetant-la i tornant al punt de partida.

La delegació alemanya va reaccionar després amenaçant el Govern polonès de deixar el país al marge de les negociacions sobre el nou Tractat simplificat de la UE davant de la seva insistència a modificar el sistema de vot per doble majoria i va anunciar que la seva intenció és convocar la conferència intergovernamental (CIG) en la qual s'ha de redactar el nou Tractat malgrat no comptar amb l'acord de Varsòvia sobre la substància del text.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris