nubes dispersas
  • Màx: 16°
  • Mín:
16°

La CIA revelarà com violà la llei, planificà assassinats i espià a EUA

L'Agència ha anunciat que mostrarà algunes de les seves «joies»

L'Agència Central d'Intel·ligència d'EUA (CIA) ha anunciat que mostrarà algunes de les «joies» de la seva història quan reveli 693 pàgines de documents sobre plans d'assassinat de governants estrangers, segrests i experiments de drogues amb éssers humans. El director de l'agència, Michael Hayden, anuncià ahir la divulgació en un encontre amb historiadors de política exterior, i va dir que els documents formen part d'una col·lecció de «joies de la família» i cobreixen des de començaments de la dècada de 1950 a mitjan la de 1970. «La major part d'això és poc afalagador», va afegir Hayden en l'encontre, «però és la història de la CIA».

Per la seva part, els Arxius de Seguretat Nacional (NSA), grup d'estudi dependent de la Universitat George Washington que es dedica a la investigació de documents classificats com secrets, sosté que el material mostra que «l'agència va violar la seva pròpia carta constitutiva durant 25 anys».

La col·lecció de «joies» en l'historial de l'agència d'espionatge va començar el 1973 quan el director d'aleshores, James Schlesinger, alarmat pels articles de premsa sobre la vinculació de la CIA amb el cas Watergate, va ordenar que se l'informàs sobre totes les operacions «al marge» de l'autorització legal de l'entitat. Aquesta col·lecció de documents, que es remunta a 1953, va passar a les mans del successor d'Schlesinger, William Colby, a qui el desembre de 1974 el va alarmar un article del periodista Seymour Hersh, del diari The New York Times, sobre la infiltració de la CIA en el moviment contra la guerra del Vietnam.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris