nubes dispersas
  • Màx: 16°
  • Mín: 11°
16°

L'amenaça de vet de Polònia posa en risc l'acord sobre el Tractat Europeu

Àngela Merkel demana unitat a la cimera perquè la UE tengui capacitat d'acció

78866

Àngela Merkel, ahir amb el vicecanciller d'Alemanya, Franz Muentefering.

La batalla pel repartiment del poder amenaça amb fer naufragar la cimera de líders europeus que comença avui per tractar d'arribar a un acord sobre el nou Tractat simplificat. La cancellera alemanya, Angela Merkel, demanà als seus col·legues del Consell Europeu unitat a l'hora d'acordar els canvis proposats al Tractat Constitucional a fi de donar a la UE la «capacitat d'actuar i legitimitat» que necessita. «Només si estam units tendrem èxit en solucionar els assumptes d'aquest Consell Europeu», assenyalà Merkel. La Presidència alemanya, que vol preservar el màxim possible de la fallida Constitució Europea, ha ofert concessions als països més escèptics, com el Regne Unit, els Països Baixos i la República Txeca, però encara no ha fet cap pas cap a Polònia, que amenaça de vetar qualsevol compromís si no es modifica el sistema de presa de decisions per doble majoria d'Estat i població, que segons el seu parer li perjudica i beneficia desproporcionadament Berlín.

Berlín nega enèrgicament que l'amenaça de vet de Varsòvia sigui la conseqüència d'un enfrontament entre els dos països i subratlla que 25 Estats membres defensen el sistema de doble majoria basat en un 55% dels Estats membres que n'inclogui almenys 15 d'ells i que reuneixi com a mínim el 65% de la població, i només dues delegacions el rebutgen (a més de Polònia, la República Txeca). Tanmateix, altres fonts presents en la negociació consideren que es tracta d'un «tema de psiquiàtric» entre Alemanya, el país que més guanyarà amb el nou Tractat, i Polònia, el que més perd.

Varsòvia proposà com a alternativa que el repartiment de poder es calculi d'acord amb l'arrel quadrada de la població, un sistema que augmentaria el poder de vet de Polònia però reduiria substancialment el d'Alemanya. Berlín presentà dimarts la seva proposta sobre el nou Tractat. L'objectiu de Merkel, és que els líders pactin a la cimera els temes més polèmics i que després es convoqui una Conferència Intergovernamental que es dediqui sols a les qüestions tècniques. El Tractat simplificat es firmaria a finals d'any o principis de 2008 i els Estats membres tindrien temps per ratificar-lo fins a les eleccions europees de primavera del 2009.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris