nubes dispersas
  • Màx: 16°
  • Mín: 10°
13°

El G-8 assoleix un acord per reduir les emissions dels gasos d'efecte hivernacle

Putin proposa a Bush un escut antimíssils conjunt amb una base a l'Azerbaidjan

72744

Els mandataris dels estats del G-8, amb Angela Merkel al centre, assoliren un acord important. A baix, les protestes d'ahir.

En contra del que s'esperava inicialment, els estats membres del G-8 han aconseguit arribar a un acord per reduir a la meitat l'emissió de gasos d'efecte hivernacle per a 2050 i tractar de fer front de manera eficaç al canvi climàtic. Després dels desacords entre els vuit estats, provocats fonamentalment pels Estats Units, el pacte s'ha segellat amb la premissa de reduir els nivells d'emissions en un 50% per a 2050 respecte dels nivells de 1990, marc de referència en les negociacions. La cancellera alemanya, Angela Merkel, ha estat l'encarregada, com a amfitriona de la cimera, d'anunciar l'acord, que estava previst que s'anunciï divendres. Segons Merkel, els membres del G8, Bush inclòs, coincidiren que és una necessitat la reducció a la meitat de l'emissió de gasos d'efecte hivernacle per a aquesta data, la qual cosa és un «gran èxit» per a la cancellera.

Merkel s'havia convertit en la capdavantera de la lluita pel retall d'aquestes emissions, ja que centrà el seu discurs des que començà la cimera en aquest tema. «Ningú no pot escapar d'aquesta declaració política. És un gran pas cap endavant» afirmà la màxima mandatària alemanya. Com a cap visible d'aquesta batalla contra el canvi climàtic, Merkel ja havia proposat establir uns nivells específics per reduir les emissions de CO2, incloent un nivell «dos graus», per la qual cosa els països es comprometrien a no contribuir a augmentar la temperatura global més de 3,6 graus Fahrenheit abans de retallar les emissions de manera dràstica.

Seguint la dinàmica d'acords assolits en el marc de la trobada del G-8, el president rus, Vladimir Putin, proposà ahir al seu homòleg dels Estats Units, George W. Bush, un escut antimíssils conjunt, que protegeixi ambdós països i Europa, i oferí com a primera alternativa una estació de radars a l'Azerbaidjan per formar part d'aquest sistema defensiu. Després de dies de confrontació i amenaces que desenterraren vells ecos del llenguatge de la Guerra Freda, Putin sorprengué la Casa Blanca amb una proposta detallada de cooperació. La resposta del Govern dels EUA fou positiva i Bush qualificà la idea com a «interessant», en una compareixença conjunta amb Putin després d'una reunió bilateral. Específicament, Putin ha proposat un sistema de detecció de coets hostils que protegeixi el seu país, EUA i tot Europa. En canvi, la proposta dels Estats Units deixaria fora part del continent europeu, inclosos l'Estat espanyol i Portugal. Segons el pla rus, EUA no obriria noves instal·lacions a Txèquia ni col·locaria antimíssils a Polònia.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris