nubes dispersas
  • Màx: 16°
  • Mín: 10°
15°

El Banc Central Europeu puja els tipus d'interès al 4% per frenar la inflació

És la vuitena pujada des de final de 2005, fins al nivell més alt des d'agost de 2001

Vuitena pujada consecutiva de tipus d'interès a Europa. Tal com es preveia, el Consell de Govern del Banc Central Europeu (BCE) decidí elevar els tipus d'interès un quart de punt, fins el 4%, amb la qual cosa el preu dels doblers assoleix el seu valor més alt des del primer trimestre de 2001. El president de la màxima autoritat monetària europea, Jean Claude Trichet, va justificar aquest nou augment de tipus en vista dels riscs alcistes per als preus, entre els quals destacà l'increment dels preus energètics. En aquest context va demanar moderació salarial i que les empreses ajustin els seus salaris a la competitivitat. Aquesta no serà l'última pujada de tipus segons les declaracions de Trichet, que assegura que la política monetària europea és encara «acomodatícia».

El Banc Central Europeu sembla disposat a contrarestar de manera ferma els perills inflacionistes a l'eurozona, per això ha anunciat una nova pujada de tipus d'interès en un quart de punt fins al 4%. Aquest increment probablement no sigui l'últim que l'entitat dugui a terme i molts analistes veuen ja el 4'5% com a horitzó possible. A més d'elevar el preu dels diners, el BCE ha incrementat un quart de punt, fins al 3%, la facilitat de dipòsit, que marca la remuneració dels diners, així com la facilitat marginal de crèdit, que estableix el tipus al qual presta diners als bancs europeus, i que queda situada en el 5%. El president del BCE, Jean Claude Trichet, assegurà ahir en una roda de premsa oferta després de la reunió del consell de Govern del BCE que l'eurozona manté el seu creixement de forma saludable i que el clima extern dóna suport a les exportacions que es realitzen acompanyades d'unes condicions financeres favorables en un entorn de forts beneficis empresarials. Per això calcula que el creixement de la zona euro podria situar-se entre el 2'3 i el 2'9% per a aquest any i en el 2'8% en el pròxim.

Respecte a l'evolució de l'economia europea, Trichet va assenyalar que existeixen condicions de finançament favorables i que la liquiditat és àmplia, pel que «mirant al futur, les perspectives de creixement són favorables». Això no obstant, Trichet assegura que existeixen riscs per al creixement econòmic en el mig termini sobretot provinents de factors externs com l'increment de preus energètics, desenvolupaments desordenats globals i un canvi en el clima dels mercats financers. El president del BCE va explicar que el petroli continua pujant per sobre de l'esperat, per la qual cosa a curt termini la inflació estarà determinada per aquests increments. Sembla que no serà l'última pujada de tipus abans de finalitzar l'any. Trichet va assegurar que la política monetària és encara «acomodatícia» i va anunciar que la institució mantindrà una «estreta vigilància» sobre el comportament dels preus.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris