nubes dispersas
  • Màx: 15°
  • Mín:
15°

Bush critica Rússia per la manca d'avanç en les seves reformes democràtiques

El president dels Estats Units tracta d'apaivagar els temors de Moscou per l'escut anitmíssils


El president dels EUA, George W. Bush, digué ahir a Rússia que no hauria «de témer» l'escut antimíssils que el seu Govern pretén desplegar a Europa de l'Est, però també criticà el Kremlin per la falta d'avanços en les reformes democràtiques. Durant una visita a Praga, preludi de la seva participació en la cimera del G8 a Heiligendamm (Alemanya), on Bush arribà ahir mateix, el president dels EUA en donà una de freda i una de calenta al seu col·lega rus, Vladimir Putin. Durant el matí, tranquil·litzà Putin respecte de l'establiment d'un sistema antimíssils a la República Txeca i a Polònia, després de les protestes russes per aquests plans en allò que era la zona d'influència de la Unió Soviètica.

«La Guerra Freda s'ha acabat, ha acabat, el poble de la República Txeca no ha de triar entre ser amic dels EUA o amic de Rússia», assegurà Bush al castell de Praga, on tenia la seu el Govern comunista de Txecoslovàquia. «No creim que ningú hagi de forçar ningú altre a fer aquesta elecció», afegí Bush, per remarcar: «Rússia no és el nostre enemic». Flanquejat pel president de la República Txeca, Václav Klaus, i pel seu primer ministre, Mirek Topolànek, Bush insistí que el dispositiu és «un sistema purament defensiu i no dirigit cap a Rússia», sinó cap a nacions no amistoses.

El president aclarirà aquestes raons personalment a Putin en una trobada que mantindran demà a Heiligendamm. «El meu missatge, Vladimir, és que no has de témer res del sistema defensiu, de fet per què no cooperes amb nosaltres?», explicà Bush, que proposà a Rússia que enviï els seus generals i científics als EUA per conèixer els detalls del sistema. Però després d'emprar aquest to conciliador, a l'horabaixa, en el seu discurs amb motiu d'una conferència sobre democràcia, Bush afirmà que a Rússia «s'hi han frustrat reformes que prometien donar més participació als ciutadans, cosa que té implicacions preocupants per al desenvolupament democràtic». «Una part d'una bona relació és la capacitat de parlar obertament sobre els nostres desacords», afirmà Bush.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris