nubes rotas
  • Màx: 23°
  • Mín: 23°
24°

Europa destinarà 120 milions d'euros als palestins abans que Hamàs formi govern

Vol evitar el col·lapse financer i impedir que doblers europeus arribin als islamistes

Els ministres d'Exteriors de la Unió Europea (UE) aprovaren ahir la iniciativa plantejada per la comissària de Relacions Exteriors, Benita Ferrero-Waldner, d'alliberar un total de 120 milions d'euros per alleugerir les necessitats bàsiques del poble palestí i donar suport a l'Autoritat Palestina durant el període de transició fins a la formació del nou govern encapçalat per Hamàs.

«Donam suport a l'enfocament de la Comissió sobre l'ajuda d'emergència per no abandonar el poble palestí», anuncià al final de la reunió la presidenta en exercici del consell i ministra d'Exteriors austríaca, Ursula Plassnik. Els Vint-i-cinc ajornaren, això no obstant, la decisió sobre els mecanismes que empraran per fer arribar la seva ajuda a l'Autoritat Palestina quan els islamistes assumeixin el poder.

La UE segueix en espera de veure si la formació islamista respon a les seves peticions, reconeix l'Estat d'Israel, renuncia a la violència i assumeix els compromisos internacionals de l'AP, condicions indispensables per mantenir l'actual col·laboració. Europa és, amb diferència, un dels principals donants als palestins i suspendre l'ajuda agreujaria la malparada situació de les finances palestines.

«Vull ser molt clar: aquesta ajuda es dirigeix a l'Autoritat Palestina que és la que té els acords jurídics i polítics amb la Unió Europea», digué, per la seva part, el ministre d'Afers Estrangers espanyol, Miguel Àngel Moratinos, partidari de mantenir l'ajuda als palestins «dins el marc institucional» de relació entre la UE i l'Autoritat Palestina. «Jo desitjaria poder mantenir dins del marc institucional de relació entre la Unió Europea i l'Autoritat Nacional Palestina l'ajuda i això és el que s'haurà de discutir», apuntà.

Dels 120 milions, 64 milions es faran arribar a l'Autoritat Palestina a través de l'Agència de les Nacions Unides per als Refugiats i uns altres 40 milions d'euros procediran del pressupost per al 2006 del Programa Meda, destinats a pagar serveis bàsics com electricitat i aigua o els sous dels funcionaris, una cosa que es considera «urgent». La proposta de l'Executiu comunitari planteja alliberar la meitat de la partida de 35 milions congelada pel Banc Mundial (BM) a finals de 2005.

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris