nubes dispersas
  • Màx: 28°
  • Mín: 27°
29°

Chirac demana serenitat després de detectar-se grip aviària en aus de corral

Diu que el pànic és injustificat i subratlla que no hi ha risc per menjar carn i ous

101658

Chirac assistí ahir a París a la inauguració del quaranta-tresè Saló Internacional de l'Agricultura.

El president francès, Jacques Chirac, demanà ahir serenitat als consumidors a França i subratllà que no hi ha risc per menjar carn d'au i ous.

La declaració de Chirac, el dia següent que es confirmàs oficialment l'existència de grip aviària en una granja de l'est del país, fou realitzada en la inauguració d'un saló internacional d'agricultura.

Es tracta del primer cas en la Unió Europea d'una instal·lació tancada a la qual arriba el cep H5N1 del virus de la grip aviària, fet que contribueix a fomentar la preocupació general sobre un sector que des de fa setmanes ja pateix l'efecte negatiu de la crisi.

Chirac assistí ahir a París a la inauguració del quaranta-tresè Saló Internacional de l'Agricultura, una fira amb més d'un miler d'expositors que aquest any no compta amb aus de granja, la presència de la qual ha estat prohibida per les autoritats.

El cap de l'Estat francès es reuní amb veterinaris i representants del sector agrícola i féu un breu discurs que aprofità per fer una crida als consumidors. Chirac posà èmfasi que no hi ha risc per a la salut si es mengen ous o carn d'au de corral perquè el virus és destruït automàticament «durant la cocció». «Ja veurem com es desenvolupen les conseqüències econòmiques i socials que comporten aquesta espècie de pànic totalment injustificat», digué Chirac en al·lusió a la situació del sector avícola.

Des del començament de la crisi els productors han deixat d'ingressar uns 130 milions d'euros (153,4 milions de dòlars) per la caiguda de les vendes entre un vint-i-cinc i un trenta per cent.

Chirac advocà per una «solidaritat nacional en benefici dels productors» en un moment en el qual «el sector està profundament afectat» amb l'aparició de casos del virus H5N1. En la mateixa línia s'expressà ahir el president de la Federació Nacional de Sindicats d'Explotacions Agrícoles (FNSEA), Jean-Michel Lemétayer, qui es dirigí a la Unió Europea perquè ajudi els productors d'aus de corral.

El ministre d'Agricultura, Dominique Bussereau, continuà ahir els contactes amb representants del sector per precisar el pla de suport anunciat fa alguns dies, quan sorgiren dos casos de grip aviària a França, encara que van ser d'aus migratòries.

D'altre costat, la grip aviària s'estengué ahir a un quart estat federat alemany, en confirmar-se que les dues aus trobades mortes al districte rural d'Uckermark en el «land» de Brandeburgo (rodalies de Berlín) eren portadores del virus H5N1. Només a l'illa de Rügen s'han recollit més de 2.800 cadàvers d'aus, del quals més de 850 foren duts per a la seva anàlisi a l'Institut Fridrich-Loeffler.

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris