nubes dispersas
  • Màx: 21°
  • Mín: 21°
22°

Totes les anàlisis d'aus mortes fetes a Espanya donen de moment negatiu

Sanitat extrema la vigilància en aeroports per prevenir viatgers i detectar contagis en humans

77564

El virus s'estén sobretot a causa de la migració d'aus salvatges.

L'Estat espanyol continua fora del cèrcol de la grip aviària, que ahir tornà a sacsejar Europa. Així ho confirmà la ministra de Sanitat, Elena Salgado, després de la reunió del Comitè Executiu espanyol per al seguiment del virus, que a més va anunciar l'aprovació d'un protocol d'actuació en aeroports i avions per aconsellar els viatgers i detectar-ne possibles casos en humans, tal com aprovà dilluns Brussel·les. Mentrestant, la Comunitat de Madrid prohibí ahir la cria d'aus de corral a l'aire lliure.

Salgado confirmà en roda de premsa que les anàlisis de les aus trobades en els darrers dies i de les quals se sospitava que poguessin tenir grip aviària han donat negatiu. «En el dia d'avui (ahir per al lector) se n'han fetes 511 al laboratori de referència d'Algete que han donat negatiu, incloses les de les aus sospitoses de Pamplona, la Rioja i Madrid», digué.

En qualsevol cas i com a mesura preventiva, Madrid prohibí ahir la cria a l'aire lliure d'aus de corral per evitar contactes amb les aus silvestres. Sobre aquesta mesura, Salgado explicà que «encara que totes les comunitats autònomes tenen unes competències de les quals poden fer ús, el desitjable és que hi hagi la màxima coordinació possible en totes les comunitats autònomes». La ministra recordà que demà hi haurà una reunió en la qual s'analitzaran les mesures que s'estan adoptant fins al moment i, si és necessari, adoptar-ne alguna d'addicional.

D'altra banda, el departament que dirigeix Elena Salgado ha posat en marxa un protocol en aeroports i aeronaus per detectar possibles casos de grip en humans procedents d'algun país extracomunitari on n'hi hagi un brot. Aquest protocol es posarà en marxa «sense urgència» i encaminat fonamentalment a protegir la persona que podria estar malalta, encara que també preveurà altres mesures addicionals com el seguiment de les persones que estaven assegudes al seu costat. Salgado explicà que aquest control es fa basant-se en un principi de precaució, perquè encara no hi ha cap dada que avali que el virus es transmet entre persones.

A més, per aconsellar les persones que vagin a països afectats pel virus, es distribuiran cartells i targetes amb recomanacions elementals que inclouen per exemple el consell de no tocar les aus o productes d'aquestes, no portar productes d'aquests països o menjar-ne la carn ben cuinada.

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris