nubes rotas
  • Màx: 20°
  • Mín: 18°
16°

Espanya i Londres poden estar a punt d'aconseguir un acord sobre Gibraltar

El diari «Financial Times» diu que es deixarà aparcada la qüestió de la sobirania

91152

Fernández de la Vega amb Alonso, ahir en roda de premsa.

Espanya i el Regne Unit estan prop d'un acord per ampliar la cooperació a Gibraltar, pacte que podria segellar-se el mes que ve, segons «diplomàtics britànics» que esmenta el diari Financial Times. En la seva edició europea, el rotatiu informà que l'acord deixarà aparcada la qüestió de la sobirania per avançar en l'ús conjunt de l'aeroport, l'agilitació de les telecomunicacions i el pas de persones per la frontera entre Gibraltar i Espanya.

EFinancial Times assenyala que «els espanyols són menys optimistes (que els britànics) però fins i tot així creuen que se'n podria aconseguir una fita els pròxims sis mesos». L'optimisme britànic rau en el fet que la qüestió de Gibraltar «no és una prioritat de la política exterior de l'actual govern socialista d'Espanya», afirmà el diari, que recorda que el ministre espanyol d'Exteriors, Miguel Àngel Moratinos, ha parlat de «fomentar la confiança» entre gibraltarenys i espanyols.

Una font pròxima al ministre principal de Gibraltar, Peter Caruana, comentà al diari: «Tenim la sensació que aquest és un govern espanyol amb el qual podem negociar seriosament sense que la qüestió de la sobirania s'apunti contra nosaltres com si fos el canó d'una arma de foc».

Diplomàtics d'alt nivell, tant britànics i gibraltarenys com espanyols, es reuniran dilluns i dimarts pròxims a la residència campestre del ministre britànic d'Exteriors, Jack Straw, encara que no està previst que aquest acudeixi a les converses. A més de l'ús conjunt de l'aeroport i el règim fronterer, es discutirà la prohibició d'entrada a la base de Gibraltar dels submarins nuclears britànics.

Si bé Londres ja ha promès que deixarà d'usar aquesta base per arreglar els seus submarins nuclears, Espanya espera un compromís formal en aquest sentit, segons el diari. «El problema rau en què el govern del Regne Unit encara no ha donat a Espanya la seva promesa per escrit sobre la qüestió, així que no hiha hagut cap avenç en el tema dels submarins nuclears i la seguretat de la residents de la zona de la badia», va dir «un diplomàtic espanyol» citat pel diari.

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris