lluvia ligera
  • Màx: 26°
  • Mín: 25°
26°

Apareixen noves imatges dels horrors a la presó iraquiana d'Abu Ghraib

Les fotografies ja havien estat visionades en privat per membres del Congrés d'EUA

70310

Un pres iraquià estès al terra després de ser torturat. Sembla mort.

La televisió australiana pública SBS divulgà ahir fotos inèdites que mostren «tot l'horror» de les tortures comeses pels soldats dels Estats Units a la presó iraquiana d'Abu Ghraib.

Entre les fotos que foren mostrades ahir es pot veure un home amb el coll esquinçat, un altre amb el cap greument ferit i un tercer cobert amb el que semblen ser excrements.

Un home nu apareix amb el cap cap a baix penjant d'una llitera. També hi ha imatges d'un detingut que mostra cicatrius al seu avantbraç que semblen haver estat produïdes per cremades.

Finalment, en altres imatges -extretes d'un vídeo- es pot veure un grup d'homes que semblen masturbar-se.

La difusió d'aquelles imatges, que mostren «noves sevícies horribles», podria augmentar la còlera cap Occident que provocà al món musulmà la publicació de les caricatures de Mahoma.

«Aquestes són les fotos que el govern d'Estats Units no vol que vostè vegi», assenyalà el presentador de l'emissió.

Estats Units vol impedir la publicació de les fotos i actualment la qüestió és objecte d'un litigi jurídic, precisà SBS en un comunicat.

«Preses alhora que les famosos fotos d'Abu Ghraib que transcendiren a la premsa el 2004, aquestes noves imatges mostren nous abusos: homicidis, tortures i humiliacions sexuals», segons la cadena.

«La magnitud dels maltractaments revelada per aquestes fotos dóna a pensar que la tortura i els abusos que es registraren a Abu Ghraib el 2004 foren molt pitjors del que se sabia fins ara», prossegí SBS.

Les fotos prenen part d'un grup d'imatges que havien estat mostrades al Congrés dels Estats Units durant una difusió privada i del qual només una part aparegué a la premsa nord-americana.

Les altres fotos no públiques foren obtingudes per la Unió dels Estats Units de Llibertats Civils (ACLU), però el govern apel·là per impedir la seva difusió a Estats Units, segons SBS, que no explicà la forma com obtingué aquestes imatges.

«Quan les primeres fotos d'Abu Ghraib transcendiren a la premsa, hi hagué membres del Congrés (dels Estats Units) que pogueren assistir a una sessió de difusió privada de les imatges», segons la cadena.

Els membres del Congrés «es commocionaren quan veieren tot l'horror dels maltractaments que es donaren a Abu Ghraib», segons SBS, que evoca una «primícia mundial».

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris