lluvia ligera
  • Màx: 25°
  • Mín: 23°
21°

La UE demana calma davant la grip mentre els estats tanquen les aus

Sis dels 25 països de la Unió ja s'han vist afectats per l'H5 o H5N1

La Unió Europea assegurà ahir que prenia totes les mesures necessàries per lluitar contra l'imparable avanç de la grip aviària, però molts dels seus estats membres s'avançaren per precaució i decretaren el confinament de les aus de corral.

A Nigèria, primer país del continent africà afectat pel virus, la grip continua guanyant terreny i les perspectives són ombrívoles a causa que els grangers continuen venent les aus als mercats.

Davant de la multiplicació de casos d'aus salvatges portadores del virus de la grip a la UE, tercer productor mundial d'aus de corral, la Comissió Europea va respondre amb una crida a la calma.

«Els europeus han de mantenir la calma, no hi ha motiu per alarmar-se», assegurà el comissari europeu de Salut, Markos Kyprianou. La UE «pren totes les mesures necessàries per eradicar la malaltia» i «no hi ha cap raó per no consumir pollastre», digué.

A Itàlia, malgrat les garanties de les autoritats, la por d'una variant humana de la grip aviària s'apoderava de la població, presa de pànic, i començava a generar pèrdues massives al sector avícola. «No hi ha un sol cas al món de transmissió del virus d'un animal silvestre a l'home», recordà un expert.

Però l'epizootia continua progressant. Ahir sis dels 25 països de la Unió Europea n'estaven afectats.

A Grècia, Itàlia, Àustria i Alemanya, s'han confirmat casos de cignes salvatges portadors del virus H5N1, potencialment mortal per a l'ésser humà. A Eslovènia i a Hongria, s'analitzen mostres d'ocells contagiats pel virus H5 per determinar si és el perillós H5N1. A Polònia, es trobaren dimecres tres cignes morts.

L'H5N1 ha causat des del 2003 al voltant de 90 morts dels 166 casos registrats en humans a Àsia i Turquia. Per ara, la UE s'ha salvat. A Rússia, els serveis veterinaris confirmaren ahir que els pollastres morts en un viver de la república caucàsica de Daguestan eren portadors del virus H5N1.

Els experts veterinaris dels 25 mantingueren ahir una reunió de dos dies a Brussel·les. Per començar han decidit ampliar a tots els països no membres de la Unió l'embargament a les importacions de plomes no tractades. Però Europa no ha considerat necessari reforçar les mesures de protecció adoptades als països en els quals es detecti un ocell malalt.

Tot i així, nombrosos estats membres han optat per ampliar el confinament. Ja ho feren Alemanya, França, Dinamarca, Suècia, Estònia i República Txeca i Holanda anuncià que entrarà en vigor al seu territori a partir del 20 de febrer.

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris