cielo claro
  • Màx: 26°
  • Mín: 24°
27°

Un informe de l'ONU insta els EUA a tancar Guantánamo per torturar presos

Autoritats de Washington desestimaren ahir l'informe per considerar-lo sense fonament

89850

Ahir s'estrenà el film "The Road to Guantánamo" al Festival de Berlín.

Cinc experts en drets humans de l'ONU recomanen a Estats Units tancar la presó de Badia de Guantánamo, després de concloure que l'alimentació a la força dels detinguts i altres tècniques d'interrogació equivalien a actes de tortura. Segons un esborrany de l'informe obtingut dilluns, s'acusa Estats Units de distorsionar les lleis internacionals en negar el dret al degut procés als presoners, no permetent-los escollir un advocat defensor i anomenant funcionaris per a les audiències amb un «mínim nivell de coneixement legal».

L'informe fou publicat per Los Angeles Times en les seves edicions de dilluns. Autoritats dels Estats Units desestimaren ahir l'informe per considerar-lo sense fonament. El document és el resultat d'una investigació de 18 mesos ordenada per la Comissió de Drets Humans de l'ONU i es basa en entrevistes dels investigadors a expresoners, els seus advocats i famílies, però no en visites al lloc. L'equip de l'ONU va rebutjar una invitació per visitar la base naval dels Estats Units a Cuba -on més de 500 persones han estat detingudes des dels atacs de l'11 de setembre del 2001 a Estats Units- perquè no se'ls va permetre entrevistar els presoners.

«El govern d'Estats Units hauria de tancar les presons de Guantánamo sense més demora», diu l'informe. «El govern nord-americà hauria de portar tots els detinguts de Guatánamo a judici de forma expedita (...) o alliberar-los sense demora», afegeix. Les dures condicions, com confiar els detinguts en aïllament, despullar-los, exposar-los a temperatures extremes i sotmetre'ls a amenaces amb cans serien el mateix que tortura, conclou.

A més, l'alimentació obligada de presoners en vaga de gana a través de tubs nasals és qüestionada perquè provoca dolor intens, sagna i vòmits. «La violència excessiva utilitzada en molts casos durant el trasllat (...) i l'alimentació a la força dels detinguts en vaga de fam han de ser considerades com equivalents a la tortura». A Washington, el portaveu del Departament d'Estat, Sean McCormack, criticà l'esborrany de l'informe catalogant-lo de rumors.

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris