nubes
  • Màx: 22°
  • Mín: 20°
19°

Itàlia i Grècia registren els primers casos a la UE del virus letal de la grip aviària

Bulgària ha informat d'altres casos sospitosos en una zona propera a la mar Negra

84764

Membres dels equips de prevenció d'epidèmies inspeccionen un corral a Calàbria.

La Comissió Europea confirmà ahir que els casos de grip aviària detectats en cignes a Grècia i Bulgària pertanyen al virus H5N1, altament danyós, i que ha rebut informació d'altres casos similars a Itàlia.

Segons informà un comunicat de la Comissió, en tots els casos s'ha determinat que es tracta del virus H5N1, que causà la mort d'éssers humans a Turquia el passat gener i en diversos països d'Àsia, com Indonèsia, on han mort dues dones aquesta setmana.

El laboratori comunitari de referència de Weybridge (Regne Unit) analitzà les mostres procedents de tres cignes salvatges morts a les regions gregues de Tessalònica i Pieria a començaments d'aquesta setmana i un altre a Vidin (Bulgària), a prop de la frontera amb Romania.

A més, Bulgària ha informat d'altres casos sospitosos en una zona propera a la mar Negra.

Per tot això, la Comissió està preparant una instrucció per prohibir la importació d'aus, carn i productes derivats, com ous i plomes des de l'àrea afectada a Romania, mesures similars a les aprovades per a Grècia.

Això no obstant, el comunicat recorda que en l'actualitat no hi ha importació d'aquests productes o animals a la UE des de Bulgària perquè ja vigeixen mesures restrictives a causa de l'aparició d'un brot de la malaltia de «Newcastle».

També ahir les autoritats italianes comunicaren a la Comissió l'existència de casos confirmats del mateix virus H5N1 en cignes morts a la costa est de Sicília, a Taranto (Puglia) i a Calàbria.

Els casos foren confirmats pel laboratori nacional per a grip aviària de Pàdua -acreditat davant de la UE i també considerat de referència-, després de conèixer-se els resultats, les autoritats italianes s'han compromès a aplicar mesures de prevenció com les imposades per la Comissió a Grècia, afegeix la nota de la Comissió.

Es tracta de la prohibició dels moviments d'aus i restricció de la venda de carn i ous a les zones on s'han localitzat els brots de grip aviària, els primers en aus silvestres en la UE. En concret, s'establirà una zona de protecció almenys a un radi de tres quilòmetres entorn del lloc afectat i una altra àrea de vigilància, en deu quilòmetres a la rodona.

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris