cielo claro
  • Màx: 21°
  • Mín: 20°
21°

El president d'Iran amenaça de revisar la política nuclear del país

Ahmadineyad avisa que pot deixar el tractat de no proliferació

El president iranià, l'ultraconservador Mahmud Ahmadineyad, aprofità ahir el 27è aniversari de la proclamació de la revolució islàmica per amenaçar de «revisar» la política del seu país respecte a l'energia nuclear.

«La República Islàmica ha cercat fins ara la tecnologia nuclear dins del marc de l'Organisme Internacional d'Energia Atòmica (OIEA) i el Tractat de No Proliferación (TNP), però si veim que voleu destruir el dret del poble d'Iran, heu de saber que aquest revisarà les seves polítiques».

El públic, enfervorit, cridava «L'energia nuclear és el nostre dret», al costat dels ja clàssics eslògans de «Mort a Amèrica» i «Mort a Israel», en l'enorme manifestació feta a la plaça Azadi.

Centenars de milers de persones ompliren la plaça en aquest dia festiu i assolellat, en el qual metro i autobús eren gratuïts per facilitar l'arribada de manifestants. No faltaren ni bols de sopa gratuïts ni juguetes repartides per als nins.

Cavall de batalla
El president ultraconservador, que ha fet de l'energia nuclear el seu cavall de batalla, comparà aquesta polèmica amb la controvertida nacionalització del petroli a Iran, i digué que «els nostres enemics volen deixar en el retard el poble iranià».

L'OIEA, pressionat sobretot pels països occidentals, ha remès el programa nuclear iranià al Consell de Seguretat de l'ONU perquè sospita que pot ser utilitzat per cercar armes atòmiques, encara que Teheran sempre ha mantingut el contrari.

«Hi ha països que no són membres de l'OIEA i no han firmat el Tractat de No Proliferació -digué en al·lusió a Israel- i tenen armes nuclears, i fins i tot així es posen en l'OIEA a decidir sobre el futur del nostre poble», digué a la multitud.

«Quan demanam a Occident per què heu armat els invasors de la regió (Israel) i no us sentiu amenaçats per ells, ens responen que no són membres de l'OIEA i no han firmat el TNP», afirmà, i afegí irònicament: «Pel que sembla, els que no són membres de l'OIEA i no han firmat el NPT tenen més drets».

Afegí a més que els països occidentals estan en contra de la nostra tecnologia nuclear i no tenen «confiança en nosaltres», perquè «estan fonamentalment en contra del nostre poble».

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris