cielo claro
  • Màx: 18°
  • Mín: 17°
16°

França dóna suport a la invitació de Putin a Hamàs per negociar a Moscou

El Govern israelià considera «una punyalada per l'esquena» l'oferta del president rus

La invitació cursada dijous a Madrid pel president rus, Vladimir Putin, a Hamàs per negociar en Moscou ha generat una forta controvèrsia internacional. París donà suport ahir a la iniciativa de Putin i Estats Units ha demanat «aclariments» a Rússia. El Kremlin assegurà que instarà Hamàs que reconegui Israel i que s'adhereixi al procés de pau. El ministre israelià Meir Sheetrit acusà ahir Putin d'«apunyalar per l'esquena» Israel i el propi Hamàs afirmà que Rússia podria omplir el buit deixat al Pròxim Orient pel fracàs de les polítiques mediadores d'Estats Units.

En un anunci del Ministeri d'Exteriors, París va aprovar l'estratègia russa perquè va dir «compartir» amb Moscou l'«objectiu d'atreure Hamàs cap a posicions que permetin d'aconseguir l'objectiu de dos estats que visquin en pau i seguretat».

«És una iniciativa decidida sense concertació amb els socis, però mentre es mantingui dins del marc d'objectius i principis fixats, estimam que es tracta d'una iniciativa que pot contribuir a fer avançar les nostres posicions», jutjà el portaveu adjunt del Quai d'Orsay, Denis Simmoneau.

Per la seva part, la Comissió Europea va assenyalar que espera que Moscou exigeixi a Hamàs l'abandonament d'armes, mostrant-se caut davant del comentari de la invitació. La portaveu de Relacions Exteriors de l'Executiu comunitari, Emma Edwin, va destacar que Rússia té una «posició diferent» respecte de Hamàs, perquè no ha inclòs l'organització en cap llista d'organitzacions terroristes, com a la UE o Estats Units, i això li permet mantenir contactes.

Alhora, el ministre israelià Meir Sheetrit acusà ahir Putin d'«apunyalar per l'esquena» Israel, mentre va considerar que Rússia no hauria d'exercir cap paper en les negociacions de pau entre israelianes i palestins. Rússia «no pot ocupar cap posició referent a les negociacions amb els palestins» llevat que canviï la seva actitud respecte a Hamàs, va declarar Sheetrit a la ràdio israeliana.

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris