nubes dispersas
  • Màx: 26°
  • Mín: 26°
26°

El Govern nipó no canvia la llei per permetre l'ascens d'una dona al tron

Koizumi retira el pla pressionat pel sector conservador de l'Executiu

El primer ministre japonès, Junichiro Koizumi, retirà ahir el seu pla per canviar la Llei de successió per permetre l'ascens d'una dona al tron imperial, pressionat pel sector més conservador del seu Govern.

Les esperances que la princesa Aiko, filla dels prínceps hereus Naruhito i Masako, es converteixi algun dia en emperadriu del Japó, queden en una nebulosa, relegades per la possibilitat que la seva tia, la princesa Kiko, doni a llum a la tardor l'esperat nin que asseguri el llinatge patrilineal nipó sense necessitat de canviar la Llei de successió.

L'anunci el dimarts passat de l'embaràs de Kiko, nora de l'emperador Akihito i esposa del príncep Akishino, germà menor de Naruhito, i la pressió de les faccions conservadores del panorama polític nipó estan darrere de la decisió de Koizumi de fer marxa enrere a la seva reforma. El ministre portaveu del Govern, Shinzo Abe, un dels membres del Gabinet de Koizumi que ja havia manifestat recels sobre la reforma, va ser l'encarregat d'informar ahir d'aquest canvi de plans contrari a l'opinió majoritària dels japonesos, partidaris que les dones puguin aspirar al tron.

Segons Abe, el primer ministre no presentarà aquest projecte de reforma al Parlament per a la seva aprovació abans de juny pròxim, quan acaba l'actual sessió legislativa, com era la seva intenció original.

Koizumi va prendre aquesta decisió, que també llança per terra un dels pilars del seu programa reformista amb el qual va acudir a les eleccions de setembre, després de reunir-se dijous amb els pesos pesats del seu Govern, que van insistir a esperar al resultat de l'embaràs de la princesa Kiko. Si la princesa dóna a llum el setembre o octubre un nin, aquest seria tercer (després de Naruhito i el seu germà menor Akishino) en la línia de successió al tron.

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris