cielo claro
  • Màx: 20°
  • Mín: 19°
20°

Més de 40.000 aus moren a Nigèria per un virus de la grip aviària «altament patogen»

Nacions Unides demana prevenció i ajuda internacional davant del primer focus africà

L'Organització Mundial de Sanitat Animal (OIE) anuncià ahir la presència d'una varietat «altament patògena» del virus H5N1 de la grip aviària en una granja al nord de Nigèria, el primer cas de la malaltia registrat a Àfrica, segons la portaveu de l'Organització, Maria Zampaglione.

Aquest primer focus confirma els temors expressats fa mesos per organitzacions internacionals, que el mortífer virus pogués arribar a aquest continent, on les capacitats de prevenció i salut pública són les més pobres del món.

El brot registrat a Nigèria ha matat 40.000 de les 46.000 aus de la instal·lació, dedicada a la cria de pollastres, oques i estruços. La granja, situada a Jaji, un llogaret de l'estat de Kaduna (el nord), va sacrificar la resta de la cabana. Les autoritats han imposat una quarantena i estan investigant si en els darrers 21 dies la granja en va transferir exemplars a altres de la regió.

Segons el ministre d'Agricultura nigerià, Adamu Bello, el virus es detectà en mostres preses d'animals morts el 16 de gener, anàlisi que ara ha estat confirmada per un laboratori de Pàdua, a Itàlia.

Les proves han identificat una variant «altament patògena» de l'H5N1, segons un comunicat de l'OIE, i molt similar a la detectada a Sibèria i a Mongòlia.

Això no obstant, les autoritats de Nigèria assenyalaren que el brot de Kaduna no té res a veure amb la mort de 60.000 aus a la província veïna de Kano.

El cep H5N1 del virus de la grip aviària és capaç de transmetre's des de les aus fins als humans i ha causat la mort a unes 80 persones des de 2003 al Llunyà Orient, Turquia i Iraq. En aquest últim país, on les anàlisis ja van confirmar la mort d'una jove al nord a causa de l'H5N1, l'ONU ha informat avui que s'estan realitzant anàlisis a mostres de sang d'un nin de 13 anys que va morir a Ammarah, al sud del país, el 5 de febrer.

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris