cielo claro
  • Màx: 23°
  • Mín: 23°
23°

Manifestants cremen el Consolat danès a Beirut per les caricatures de Mahoma

Desplegats més de 2.000 efectius per afrontar les protestes, que acabaren amb 18 ferits

58558

Una multitud es concentrà davant el Consolat danès.

Milers de persones es manifestaren ahir contra el Consolat danès a Beirut i els més violents aconseguiren calar foc a l'edifici. Les forces de seguretat van recórrer a canons d'aigua i a gasos lacrimògens per reprimir els manifestants, i almenys 18 persones resultaren ferides.

Els concentrats protestaven per les caricatures del profeta Mahoma aparegudes a la premsa europea, només un dia després que a Damasc els manifestants prenguessin foc a les ambaixades danesa i noruega.

Els ciutadans i les propietats d'aquests dos països nòrdics, els primers on es publicaren les caricatures, han estat el principal objectiu dels manifestants enfurismats.

A Beirut, la protesta de milers de persones va degenerar aviat en violència, quan un grup d'extremistes aconseguí trencar el cordó de seguretat, malgrat que els efectius varen respondre amb canons d'aigua, gasos lacrimògens i trets a l'aire.

Segons fonts de la seguretat, entre els 18 ferits hi ha manifestants, policies i bombers. Testimonis directes varen veure com almenys 10 persones eren evacuades en ambulàncies.

A més, els manifestants atacaren a pedrades l'església de Sant Maró, una de les principals de la comunitat catòlica maronita, i comerços del barri cristià d'Ashrafieh, tot i que religiosos musulmans intentaren frenar els atacs. Banderes daneses, fins i tot cotxes de bombers, també foren incendiats.

Segons fonts de seguretat, el personal va evacuar l'edifici, emportant-se les seves pertinences i els documents, fa dos dies, anticipant les protestes.

Mentrestant, el ministre libanès d'Interior, Hassan Saba, presentà ahir la seva dimissió al Govern, reunit en sessió extraordinària, després dels incidents.

Crides a la calma
En aquesta situació de caos, el gran muftí, Mohamed Rashid Kabbani, condemnà la violència i va denunciar que entre els manifestants hi ha infiltrats que pretenen «danyar l'estabilitat de Líban», «explotar» les protestes per provocar més malestar i «distorsionar la imatge de l'Islam».

Per la seva part, el ministre de Justícia, Charles Rizk, apel·là a la cadena LBC televisió a tots aquells que puguin tenir alguna influència en els manifestants perquè prenguin mesures que puguin frenar l'espiral de violència.

«Quina culpa tenen els ciutadans d'Ashrafieh d'unes caricatures que es varen publicar a Dinamarca? Aquests sabotatges han d'acabar», declarà Rizk, de religió cristiana.

«Els que cometen aquests actes no tenen res a veure amb l'Islam ni amb el Líban. Aquesta no és en absolut la manera en la qual expressam les nostres opinions», digué el primer ministre Fuad Saniora.

Per la seva banda, el Govern danès intentà ahir rebaixar la tensió fent una crida al diàleg com a únic mitjà per solucionar la crisi i oposant-se a sancions contra Síria i el Líban després dels atacs contra les seves seus diplomàtiques. El ministre d'Afers Exteriors, Per Stig Moeller, condemnà els incidents a Damasc i a Beirut, que qualificà d'«aterridors i inacceptables». Moeller instà els seus homòlegs sirià i libanès a rebaixar la tensió.

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris