nubes
  • Màx: 23°
  • Mín: 22°
20°

La Fed eleva els tipus d'interès al 4,5% i clou una era amb la marxa de Greenspan

El banc central adverteix dels alts preus de l'energia i que podria continuar amb l'actual política

El Consell de Governadors de la Reserva Federal (Fed) d'Estats Units ha apujat els tipus d'interès un quart de punt, fins al 4,5%, durant l'última reunió de la institució presidida per Alan Greenspan, després de devuit anys al càrrec. Els analistes esperaven una decisió d'aquest tipus i, en la línia de les actes de l'anterior reunió de la Fed, consideren que el cicle alcista en el preu dels diners es troba en la seva fase final, malgrat que alguns prevegin una pujada de fins al 4,75% o fins i tot del 5%.

La d'ahir és la catorzena pujada consecutiva de tipus des de juny de 2004 i consolida els tipus al nivell més alt en els darrers quatre anys. Els tipus a Estats Units continuen molt per sobre dels de la zona euro, situats en el 2,25% des de l'1 de desembre, en un moment en el qual l'economia dels Estats Units va créixer un 3,5% el 2005.

La Fed avança que podria continuar amb l'actual política i explica que, «malgrat que les últimes dades de creixement econòmic han estat irregulars», l'expansió en l'activitat econòmica «sembla sòlida». La inflació subjacent s'ha mantingut «relativament baixa» en els últims mesos i les expectatives d'inflació a llarg termini «continuen estant contingudes», afegeix.

En tot cas, la Reserva Federal adverteix dels efectes de l'alt preu de l'energia i avança que «podria ser necessari continuar amb una política ferma per contenir els riscs» i garantir el creixement sostenible i l'estabilitat de preus.

Els experts esperen que el substitut d'Alan Greenspan al capdavant de la Reserva Federal, Ben Bernanke, mantingui una política continuista per guanyar-se la confiança de la Fed, malgrat que el seu perfil és més proper a la defensa del creixement que al control de la inflació.

Greenspan, que va finalitzar el desembre el seu cinquè mandat al capdavant de la Fed, inicià la seva carrera a la Reserva l'11 d'agost de 1987 com a substitut d'un altre dels presidents llegendaris, Paul Volcker. El president d'Estats Units que l'elegí per al càrrec per primer cop fou Ronald Reagan.

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris