nubes dispersas
  • Màx: 17°
  • Mín:
14°

Moscou proposa a l'Iran traslladar a Rússia el programa per enriquir urani

Teheran desmentí ahir que hagi rebut cap notificació

El Ministeri rus de Relacions Exteriors assegurà dissabte que ha fet una proposta formal al Govern de l'Iran perquè traslladi el seu programa d'enriquiment d'urani a Rússia, augmentant les pressions diplomàtiques perquè Teheran accepti un pla al qual ha donat suport Occident i que fins ara ha rebutjat.

L'Ambaixada de Rússia a Teheran lliurà dissabte una nota formal al Govern iranià on es formula la proposta, segons informà el Ministeri de Relacions Exteriors de Rússia en un comunicat. La nota assenyala que «una anterior proposta russa a l'Iran per establir una aliança d'empreses d'enriquiment d'urani russoiranià continua dempeus».

Per la seva banda, Iran insistí ahir que continuarà amb el seu programa d'enriquiment d'urani i produirà combustible nuclear a nivell local malgrat esforços internacionals per controlar el seu programa atòmic. Iran diu que el seu programa nuclear té com a propòsit produir electricitat. Però Estats Units acusa Iran d'intentar fabricar armes atòmiques.

Washington està pressionant perquè el cas d'Iran sigui enviat davant del Consell de Seguretat de les Nacions Unides, on podria enfrontar sancions econòmiques en cas de verificar-se que viola el tractat de control d'armes nuclears.

Per la seva part Alemanya, França i Gran Bretanya han suggerit que el programa d'enriquiment d'urani d'Iran sigui duit a terme a Rússia. D'aquesta manera, el material nuclear serà enriquit a nivells suficients per fabricar combustible, i no armes atòmiques.

D'altre costat, Iran negà ahir haver rebut una proposta per traslladar les seves instal·lacions d'enriquiment d'urani a territori rus, un acord que cerca Europa per resoldre la disputa sobre el programa nuclear de Teheran. «No hem rebut encara cap pla en particular», digué el portaveu de la cancelleria Hamid Resa Asefi.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris