algo de nubes
  • Màx: 16°
  • Mín: 11°
15°

La UE aprova els pressuposts per a 27 països i tanca així un any de crisi

Els 25, més Bulgària i Romania, acordaren el repartiment dels fons del 2007 al 2013

Els líders de la UE aconseguiren tancar la matinada d'ahir un acord sobre les futures finances de la Unió que proporciona als europeus l'anhelat alè després d'un any de crisi marcat per l'estrepitós fracàs de la seva primera Constitució.

Els vint-i-cinc membres actuals de la UE, més Bulgària i Romania, l'ingrés de la qual es preveu el 2007, acordaren el difícil repartiment dels fons per al septenni que anirà de 2007 a 2013.

El primer ministre britànic, Tony Blair, posa fi amb èxit a un semestre en el qual s'ha ufanat d'haver introduït Europa per la senda de la modernització, encara que el pressupost aprovat sigui ben lluny de ser ambiciós.

Això no obstant, l'acord sobre les «expectatives financeres» permet a Europa «anar cap endavant i mostrar solidaritat amb els nous estats membres», declarà en roda de premsa un satisfet i fatigat Tony Blair.

El pacte, afegí, «retira un gran obstacle perquè Europa pugui moure's en la direcció adequada de la modernització».

També el president de la Comissió Europea, José Manuel Durao Barroso, que havia estat molt crític amb les anteriors propostes financeres de la presidència britànica, elogià el compromís. En virtut d'aquest, el Regne Unit accedeix per primera vegada a un retall, d'uns 10.500 milions d'euros, del «xec» que rep anualment de la Unió Europea com a compensació per l'escàs aprofitament que fa dels ajuts agrícoles europeus.

En canvi, obté dels seus socis la promesa que l'estructura del pressupost europeu serà reexaminada a meitat del període (2008-09), encara que els ajusts, especialment qualsevol que pogués afectar les despeses agrícoles, no seran introduïts amb tota seguretat fins després del 2013.

El marc pressupostari que va ser aprovat ahir preveu un nivell màxim de despesa de 862.363 milions d'euros per al conjunt del període 2007-2013 (un 1'045 per cent de la Renda Nacional Bruta dels 27), fet que suposa un lleuger augment respecte de l'1'03 per cent proposat dimecres passat pels britànics.

Finalment, l'hàbil tàctica negociadora de Blair ha conduït a l'aprovació d'un marc pressupostari amb menys recursos que els presentats per la Comissió Europea, el Parlament Europeu i l'anterior presidència de torn luxemburguesa.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris