nubes dispersas
  • Màx: 17°
  • Mín: 12°
14°

Zapatero considera «un èxit» per a Espanya l'acord pressupostari

Rajoy considera una «burla» el balanç fet pel Govern socialista

El president del Govern espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, considerà ahir un «èxit» per a Espanya l'acord sobre el futur marc pressupostari de la UE, amb el qual serà beneficiari net de fons «almenys fins a 2013», per un import global de 16.181 milions d'euros. En conferència de premsa després que el Consell Europeu conclogués de matinada amb un acord sobre les perspectives financeres per al període 2007-2013, Rodríguez Zapatero destacà com a especialment satisfactori l'èxit de 2.000 milions d'euros assignats específicament a Espanya, amb càrrec al FEDER, per enfortir la investigació i el desenvolupament.

«És la millor notícia d'aquestes perspectives financeres per al nostre país», afirmà el cap de l'Executiu, després de recalcar que aquest «important fons per a la modernització tecnològica» d'Espanya contribuirà de manera decisiva a afrontar la necessitat que al mercat espanyol s'augmenti la competitivitat en investigació, desenvolupament i innovació (I+D+i).

Rodríguez Zapatero insistí que l'acord a Brussel·les satisfà els principis d'equitat, solidaritat i innovació que reclamava el seu Govern i va posar èmfasi en la importància que Espanya continuarà beneficiant-se del Fons de Cohesió fins a 2013, malgrat superar els nivells de renda fixats com a límit després de l'ingrés dels deu nous socis.

A més, jutjà «molt positiu» que el primer ministre del Regne Unit, Tony Blair, hagi acceptat la reducció del «xec britànic», ja que això garanteix l'equitat que l'Executiu espanyol exigia en el repartiment dels costos de l'ampliació.

Per contra, el president del PP, Mariano Rajoy, qualificà ahir com una «burla» el balanç fet pel Govern de Zapatero considerant un «èxit» el resultat de la negociació del pressupost europeu, i advertí l'Executiu que «això és mentir».

Rajoy, que presidí ahir una assemblea de l'executiva del seu partit a Vigo, recordà que Espanya ha rebut per al període 2000-2006 un saldo net d'uns vuit bilions de les antigues pessetes i que, amb la proposta aprovada, aquesta quantitat es redueix entre un 85% i un 90%, fet que titllà de «fracàs clamorós».

El líder de l'oposició assegurà que si el president del Govern qualifica aquesta pèrdua com un èxit, «alguna cosa no funciona», i reiterà que és «lamentable» que Espanya hagi de ser «el gran pagà» de l'ampliació de la UE. En aquest sentit, reconegué que el president del Consell Europeu, Tony Blair, «va dir desgraciadament la veritat», en declarar que Espanya i Irlanda són els països als quals pitjor els ha anat la negociació i que han passat de ser grans receptors de fons europeus a «tenir saldo zero o a ser contribuents».

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris