muy nuboso
  • Màx: 14°
  • Mín: 10°
13°

Blair presenta un pressupost ambiciós amb una forta baixada del xec britànic

El primer ministre apuja la seva oferta i creix l'optimisme per assolir un acord

74800

El primer ministre britànic, Tony Blair, es dirigeix als mitjans de comunicació.

El primer ministre britànic, Tony Blair, oferí als líders europeus una nova proposta de pressupost per al període 2007-2013 per una quantia propera als 860.000 milions d'euros, entorn de l'1'044% del PIB de la Unió Europea. L'increment respecte a l'1'03% de la proposta britànica del 14 de desembre, que suposaria 13.000 milions més, aniria als països de l'Est i al desenvolupament rural.

Tot i que Polònia ja ha rebutjat l'oferta, l'optimisme començà anit a impregnat el Consell Europeu, on els dirigents de la UE cerquen un acord. Els contactes de Blair amb les diferents delegacions nacionals fan veure un acord que es compondria d'un paquet que inclou un «mecanisme de reducció progressiu» del xec britànic, com també un nou retall a aquesta compensació de 2.500 milions, fins als 10.500 milions en tot el període.

Aquest sistema suposaria limitar al xec les despeses lligades a l'ampliació, alhora que se situa la Comissió Europa a presentar un proposta de reforma integral de l'estructura del pressupost el 2008, a fi de tancar un acord al Consell Europeu el 2009.

Les fonts apuntaren que el text que es perfila es referira a l'entrada en vigor dels canvis efectuats en aquesta reforma, de manera que en qualsevol cas s'aplicarien a partir del 2013. En una compareixença davant la premsa, Tony Blair anuncià que presentaria «un compromís final just i raonable» als líders europeus, els quals «hauran de decidir si volen un acord o no».

«S'entreveu un acord», havia afirmat prèviament el president francès, Jacques Chirac, en una conferència de premsa en què assegurà que s'«ha progressat seriosament» sobre la base d'una proposta francoalemanya sobre el «xec britànic». Chirac es declarà relativament «optimista», però advertí que Blair no donaria l'assentiment definitiu fins que no conegués les reaccions dels altres.

L'acord al qual s'encaminen els Vint-i-cinc inclouria un augment del nivell de despesa respecte a l'anterior oferta britànica fins a uns 861.000 milions d'euros. Quant al «xec britànic», les modificacions propugnades per Alemanya i França, que compten amb un ampli suport, entre aquest el d'Espanya, conduirien a una reducció addicional de 2.500 milions d'euros, fins a totalitzar els 10.500 milions.

En realitat, es tracta d'una disminució de la devolució al Regne Unit respecte del nivell que assoliria si no es modificàs la seva base de càlcul, encara que no d'una reducció respecte del seu import actual.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris