nubes dispersas
  • Màx: 16°
  • Mín: 11°
14°

El Senat desobeeix Bush i rebutja renovar la llei antiterrorista

Suposa una clara derrota per a la Casa Blanca i els republicans

El Senat dels Estats Units rebutjà ahir renovar la llei antiterrorista del 2001, l'anomenada «Llei patriota», en una clara derrota política per a la Casa Blanca i els republicans, que dominen en aquella Cambra.

Els partidaris de la mesura només aconseguiren 52 vots, dels 60 requerits per posar un límit de temps al debat i vèncer les tàctiques dilatòries de l'oposició demòcrata, que exigia més salvaguardes per als drets civils.

En una clara politització de l'assumpte davant dels comicis del 2006, altres republicans varen deixar entreveure que en faran responsables els demòcrates si no s'arriba a un acord en els pròxims dies i la llei caduca a finals de desembre.

El portaveu de la Casa Blanca, Scott McClellan, reiterà ahir que «en la lluita contra el terror, no es pot estar sense aquestes eines clau per un sol moment». Però senadors demòcrates com Harry Reid i Patrick Leahy varen insistir, en nom de l'oposició, que hi ha d'haver un equilibri entre la seguretat nacional i els drets civils del que té la mesura derrotada ahir.

El senador demòcrata Edward Kennedy denuncià que la llei establia un «Gran germà» per espiar el ciutadà corrent. «No podem protegir les nostres fronteres si no protegim els nostres ideals. Necessitam un consens bipartidista que protegeixi tant la nostra seguretat com la nostra llibertat, i alhora recuperar la confiança del públic», afegí.

La mesura inclou 16 articles que vencen el pròxim 31 de desembre però els demòcrates -i alguns republicans- insistiren que la llei no incloïa suficients modificacions.

El president Bush i alts funcionaris del seu Govern, entre ells el secretari de Justícia, Alberto Gonzales, varen encapçalar una campanya de pressió perquè el Congrés renovàs aquesta llei, per considerar-la una eina clau en la lluita contra el terrorisme. Ara, una possibilitat és que el líder de la majoria republicana al Senat, Bill Frist, intenti portar a votació la mesura a començaments del pròxim any.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris