nubes dispersas
  • Màx: 16°
  • Mín:

El xec britànic i les ajudes agrícoles, les claus per a un acord sobre el pressupost

Els líders admeten dificultats en la negociació però mostren voluntat de consens

88098

Toni Blair i Jacques Chirac amb els seus homòlegs irlandès, lituà, búlgar i estoni.

El xec britànic i la futura retallada de les ajudes agrícoles es perfilen com les claus per tancar un acord sobre el marc pressupostari de la Unió Europea per 2007-2013.

En iniciar ahir la Cimera de caps d'Estat i de Govern europeus, els diferents líders admeteren la dificultat de la negociació, però mostraren una clara voluntat d'arribar a un consens durant aquests dos dies. «Vull un acord sobre el pressupost ara, crec que Europa ho necessita i nosaltres farem el possible per arribar-hi», digué el primer ministre danès Anders Fogh Rassmusen.

Tots els estats membres continuen reclamant al Regne Unit una nova oferta que prevegi una revisió permanent del mecanisme de compensació que rep Londres per la seva escassa participació en la política agrícola comuna (PAC). La presidència britànica posarà avui sobre la taula les noves xifres.

Segons fonts diplomàtiques, és previsible que el primer ministre britànic, Tony Blair, ofereixi una reducció del xec i a canvi insisteix incloure una clàusula de revisió sobre l'estructura del pressupost que incideixi en el retall de les despeses agrícoles.

El tradicional «emperò» del Regne Unit és aconseguir que això es produeixi a partir del 2008. No obstant això, França tornà a deixar clar ahir que accepta revisar globalment el pressupost, però rebutja que això tengui repercussions sobre les properes expectatives financeres.

Després d'entrevistar-se amb Chirac, Merkel i Durao Barroso, el primer ministre britànic, Tony Blair, digué que veia una «voluntat genuïna» d'aconseguir un acord per part dels seus socis i fonts governamentals britàniques subratllaren que la clau continua sent en la clàusula de revisió. El president francès, Jacques Chirac, va reclamar en la seva trobada bilateral amb el premier britànic una revisió «permanent» del xec i que tots els estats membres contribueixin «de manera justa i equitativa» als costs de l'ampliació, segons les seves capacitats.

Per la seva banda, el secretari d'Estat de Comunicació espanyol, Fernando Moraleda, ressaltà que l'Espanya comparteix amb França la necessitat de revisar el xec britànic. Alhora, es felicità que en l'actual proposta es mantengui el Fons de Cohesió per a l'Estat espanyol fins el 2013. «Zapatero ha aconseguit recuperar el Fons de Cohesió», declarà.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris