muy nuboso
  • Màx: 16°
  • Mín: 11°
13°

Blair ofereix a Espanya Fons de Cohesió fins al 2013 per valor de 3.250 milions

La proposta de pressupost dóna compensacions als països que vetaren el document pel juny

La Presidència britànica de la Unió Europea (UE) proposà ahir un nou marc pressupostari per al període 2007-2013 que intenta satisfer a tots els països que varen bloquejar l'acord el juny passat, inclòs el propi Regne Unit. En cas de sortir endavant aquesta oferta al Consell Europeu que comença avui a Brussel·les, l'Estat espanyol rebria ajuts del Fons de Cohesió fins al final del període per un valor total de 3.250 milions d'euros, i garanties addicionals per a Ceuta i Melilla i les Illes Canàries.

Malgrat les fortes protestes de la majoria dels socis europeus, Londres es resisteix així a tocar la compensació que rep des del 1984 per no rebre ajuts agrícoles i, encara que manté una rebaixa de 8.000 milions d'euros per a tot el període, el xec continuarà sent cada any, com a mitjana, de 6.000 milions.

Amb la nova oferta, Espanya cobraria durant set anys el Fons de Cohesió, en comptes d'acabar el 2010 com es preveia en la proposta del 5 de desembre, i 450 milions més que en l'anterior proposta, com també 50 milions d'euros per a Ceuta i Melilla, i 100 milions d'euros per a Canàries, a fi de compensar els problemes lligats a la seva condició de regió ultraperifèrica.

Un portaveu de la Presidència britànica va reconèixer que es tracta d'una proposta «dura» però «realista» i, al seu criteri, constitueix «millor la base per a un acord».

«El marge de maniobra per a la negociació és molt estret», destacà. «Demanam als nostres socis que treballin per l'acord sobre aquesta base perquè no hi haurà un millor acord aquesta setmana o l'any que ve», va concloure.

Londres incrementa el pressupost de la Unió Europea per al període 2007-2013 al voltant de 2.500 milions d'euros respecte de la seva primera oferta, fins a situar-lo en 849.000 milions, l'1'03 per cent del PIB comunitari. En tot cas, suposa un descens del 3 per cent (22.000 milions d'euros) sobre la proposta de Luxemburg de juny i del 17 per cent (73.000 milions d'euros) sobre els plans inicials de la Comissió.

Cap a l'ampliació
La major part d'aquests 2.500 milions d'euros suplementaris va dirigida als països de l'ampliació, fet amb el qual la nova oferta britànica deixa el retall d'ajuts als nous socis en 12.500 milions d'euros en lloc dels 15.000 milions en l'oferta inicial.

En concret, s'ofereixen més fons a Eslovàquia i Lituània per reforçar la seguretat nuclear i més ajuts regionals per a Polònia, Hongria, República Txeca, Estònia i Letònia.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris