algo de nubes
  • Màx: 16°
  • Mín:

Bush accepta la responsabilitat per les «errades» d'intel·ligència sobre la decisió d'atacar l'Iraq

Els iraquians voten avui el seu parlament

El president d'Estats Units, George W. Bush, assumí ahir la responsabilitat dels errors existents en les dades aportades pels serveis d'intel·ligència que es manejaren per decidir la guerra contra l'Iraq.

En un discurs a Washington, que tanca una sèrie per defensar la seva estratègia a Iraq, Bush va reconèixer que aquestes dades, que asseguraven que el país àrab tenia armes de destrucció massiva, «resultaren errònies».

«Com a president, vaig ser responsable de la decisió d'anar a Iraq i tenc la responsabilitat de solucionar el que va ser erroni millorant els nostres serveis d'intel·ligència, que és exactament el que estam fent», afirmà.

En la seva al·locució, el president nord-americà va reiterar els arguments a favor de la seva política a Iraq que ha exposat en una sèrie de quatre discursos abans de les eleccions que tindran lloc avui al país àrab.

Mentrestant, 15 milions d'iraquians estan cridats avui a les urnes per decidir la composició del Parlament per als pròxims quatre anys, entre les restriccions de trànsit, el tancament de fronteres i aeroports i el toc de queda, que continuen imposats en un intent d'evitar incidents o atemptats.

La calma del dia de reflexió es trencà per diverses manifestacions de milers de xiïtes furiosos per les declaracions d'un polític sunnita anit a la cadena de notícies àrab Al Jazira. El que va començar com una protesta acabà com una demostració política que amenaça de polaritzar encara més les eleccions iraquianes.

Les protestes es tornaren violentes i a la ciutat de Nasiriya (el sud del país), grups de xiïtes calaren foc a l'edifici on té la seva seu l'exprimer ministre Ayad Alaui. Les declaracions que detonaren les protestes foren les d'un exiliat sunnita, Fadel al Rubaei, que considerà que els clergues xiïtes no haurien de prendre part en política i els va acusar de conspirar amb EUA.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris