nubes dispersas
  • Màx: 17°
  • Mín:

La discussió sobre l'ajuda alimentària centra l'obertura de la cimera de l'OMC

Milers de persones es manifestaren ahir pels carrers de Hong Kong contra la liberalització comercial

Una disputa transatlàntica per l'ajuda alimentària i un enfrontament de grups antiglobalització amb la Policia marcaren ahir l'inici de la trobada de l'Organització Mundial del Comerç a Hong Kong.

Arran de l'estancament en les negociacions per aconseguir un acord destinat a liberalitzar el comerç mundial, causat per les diferències entre els països, els estats membre de l'OMC pretenen ara definir un paquet d'accions per impulsar el comerç per als països en vies de desenvolupament.

El secretari general de l'ONU, Kofi Annan, digué als representants dels 149 països de l'OMC que han de fer avanços reals quant a la Ronda de Doha en la trobada de Hong Kong, si no volen provocar el desencís de milions que «anhelen sortir de la pobresa».

La tensió entre els Estats Units i la Unió Europea esclatà al començament la cimera, després de la insistència del comissari europeu de Comerç, Peter Mandelson, en una «reforma radical» del sistema nord-americà d'ajuda alimentària per a les nacions en desenvolupament. Washington envia donacions en forma de blat de moro, blat i altres matèries primeres, però Brussel·les sosté que els doblers en efectiu són una ajudac més ràpida i que afecta menys el delicat equilibri del comerç local.

En la cerimònia d'inauguració, desenes de manifestants presents a la sala forçaren el director general de l'OMC, Pascal Lamy, a aixecar la veu mentre cantaven: «Desenvolupament sí, Doha no». Als voltants d'on tenia lloc la cimera, centenars de persones es tiraren a l'aigua del port de Hong Kong en senyal de protesta, després d'una marxa en la qual participaren 4.500 persones.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris