lluvia ligera
  • Màx: 15°
  • Mín: 10°
15°

La socialista Bachelet guanya els comicis xilens però no abasta la majoria absoluta

Amb el 12'7% escrutat, la candidada oficialista no aconseguiria evitar una segona volta

El primer còmput oficial de les eleccions presidencials a Xile confirma els prònostics d'una segona volta entre la candidata oficialista, Michelle Bachelet, i el dretà Sebastián Piñera, del partit Renovació Nacional.

Al tancament d'aquesta edició, Bachelet encapçalava l'escrutini amb el 44'76% dels vots, seguida de Piñera amb el 26'73 per cent, segons informà el Ministeri de l'Interior en el primer còmput oficial sobre el 12'7% de les meses electorals.

Una victòria de l'exministra de Defensa sense majoria absoluta entre els quatre aspirants a la presidència faria necessària una segona volta electoral el proper 15 de gener.

El primer escrutini, entregat a les 18.50 hora local (21.50 GMT) pel subsecretari del Ministeri d'Interior, Jorge Correa, inclogué 804.762 sufragis vàlids emesos en 4.190 meses de votació, que representen el 12'7% de de les quasi 33.000 distribuïdes per tot el país.

El conservador Joaquín Lavín, de la Unió Demòcrata Independent (UDI), obtindria el 23'52% i l'esquerrà Tomás Hirsch el 4'96 per cent.

Jornada tranquil·la
Amb el cent per cent de les meses receptores de sufragis constituïdes i en un clima de normalitat, els xilens iniciaren les quartes eleccions presidencials i parlamentàries des del retorn de la democràcia, després de 17 anys de dictadura.

La competència presidencial, que per primera vegada enfronta una dona i tres homes, i la parlamentària, que cerca elegir 20 senadors i renovar completament la Cambra de 120 diputats, convocà 8'2 milions de xilens inscrits en els registres electorals.

En paraules del ministre de l'Interior, Francisco Vidal, qui lliurà un balanç a gairebé cinc hores d'iniciar el procés, es tracta d'«un sistema democràtic de luxe, que demostra la gran cultura cívica dels xilens». Així mateix confirmà que només s'han excusat per no anar a votar poc més de 206.000 xilens, els que es troben a més de 600 quilòmetres del seu lloc de votació, malalts o internats en hospitals.

Sota gairebé 30 graus de calor, els xilens assistiren en massa a complir amb el seu deure.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris