nubes dispersas
  • Màx: 16°
  • Mín: 10°
15°

EUA vinculà Saddam i Al Qaeda pel fals testimoni d'un pres per no ser torturat

El document fou clau per justificar la invasió de l'Iraq per part dels Estats Units

El principal informe que vinculava Saddam Hussein amb Al Qaeda es basà en les confessions obtingudes per un detingut que s'inventà la connexió per evitar tortures. El president dels Estats Units, George Bush, acusà l'encara líder d'Iraq, Saddam Hussein, de prestar suport als terroristes d'Al Qaeda per les «confessions» obtingudes d'un detingut que havia estat lliurat a Egipte per ser interrogat, informà ahir el diari The New York Times.

Tanmateix, després de la invasió d'Iraq el 2003, el militant d'Al Qaeda Ibn al Shayj al Libi, detingut a Pakistan a finals de 2001, va desmentir el relat que havia proporcionat als egipcis, que acusà de maltractaments.

Segons «antics i actuals funcionaris» anònims citats peThe New York Times, Libi explicà els detalls del presumpte entrenament per part d'Iraq de militants d'Al Qaeda en l'ús d'armes biològiques i químiques només després que els nord-americans l'entregassin a Egipte el gener de 2002.

Un document de l'Agència d'Intel·ligència de Defensa (DIA), amb data febrer de 2002 i extractes del qual foren publicats el mes passat pel senador Carl Levin, indicà que Libi probablement «enganya intencionadament els que l'interroguen».

Els dubtes de la DIA sobre la fiabilitat de Libi es devien en part, segons les fonts deNew York Times, al fet que ja no estava a les mans dels nord-americans i podia haver estat coaccionat. Malgrat l'escepticisme de la DIA, Bush declarà, en un discurs l'octubre de 2002, només cinc mesos abans de la invasió d'Iraq, que hem sabut «que Iraq ha format membres d'Al Qaeda en la fabricació de bombes, toxines i gasos».

Afirmacions semblants foren repetides per Bush, el vicepresident, Dick Cheney, el llavors secretari d'Estat, Colin Powell, i altres alts càrrecs de l'Administració fins a la invasió d'Iraq, assenyala el diari. Egipte tornà Libi a Estats Units el febrer de 2003, quan fou reclòs a la presó de Guantánamo, Cuba.

El gener de 2004, Libi, el parador actual del qual es desconeix, retractà les seves afirmacions sobre la col·laboració del règim de Saddam amb Al Qaeda. Un portaveu de la CIA refusà comentar el cas, mentre que l'ambaixador d'Egipte a Washington, Nabil Fahmy, va assegurar aNew York Times que els egipcis «no ens dedicam torturar a ningú». La pràctica dels Estats Units de lliurar presoners estrangers a altres països per ser interrogats allà ha aixecat una gran controvèrsia a Europa.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris