nubes
  • Màx: 15°
  • Mín: 10°
15°

Acord entre la UE, Canadà i països en desenvolupament, sense EUA, sobre canvi climàtic

Washington estudia ara si se suma al pacte

La Unió Europea (UE), Canadà i els països en via de desenvolupament arribaren ahir a un acord, en el qual EUA es nega a participar fins al moment, per obrir converses sobre mesures contra el canvi climàtic després del 2012.

L'acord assolit a Mont-real, dins la IX Conferència de l'ONU sobre Canvi Climàtic, per avançar al conveni marc de les Nacions Unides sobre aquest tema, insisteix en diverses ocasions que aquestes converses no «obliguen» a negociar, indicaren fonts comunitàries.

Les fonts afirmaren que ara es debat si l'acord estarà acompanyat per una declaració política, fet al qual diversos països es resisteixen per temor que s'interpreti com una crítica a EUA i es bloquegi definitivament la possibilitat que aquest país se sumi a l'acord.

El pacte assolit entre la UE, Canadà i els països en desenvolupament (G77), que encara ha de fer-se oficial amb l'acceptació formal de totes les parts, se centra en l'ús de tallers de treball com a mitjà d'avançar en les converses sobre la lluita contra el canvi climàtic.

Aquest plantejament també estaria encaminat a facilitar la futura incorporació dels EUA, país que a Mont-real insistí que no pot acceptar implicar-se en negociacions «formals» sobre el canvi climàtic. Malgrat aquestes concessions, ni EUA ni Aràbia Saudita han mostrat de moment interès d'afegir-se a l'acord.

Fonts comunitàries destacaren que EUA ni tan sols ha participat en algunes de les reunions d'última hora. L'acord, segons les fonts, estableix que per al 15 d'abril de l'any pròxim els signants han de presentar les seves propostes sobre com desenvolupar les converses.

També indica que els signants no estaran obligats a establir negociacions formals i deixa que els països de l'Annex I s'acullin de forma voluntària a limitar les seves emissions de gasos causants de l'efecte hivernacle, al qual s'atribueix el sobreescalfament del planeta i el consegüent canvi climàtic.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris