algo de nubes
  • Màx: 15°
  • Mín:
10°

Els jutges britànics prohibeixen l'ús de proves obtingudes mitjançant tortures

El Ministeri de l'Interior haurà de revisar la situació de vuit sospitosos de terrorisme

Els Lords, els jutges que són la màxima instància judicial del Regne Unit, decidiren ahir que les proves contra presumptes terroristes extretes mitjançant mètodes de tortura en altres països que no es puguin utilitzar als tribunals britànics.

«La tortura és un mal absolut que no es podrà justificar mai. Per contra, s'ha de castigar sempre», subratllà Lord Brown, un dels set magistrats implicats en el veredicte, que votaren per unanimitat contra l'ús d'aquest tipus d'evidències.

Un altre jutge, Lord Carswell, emeté una opinió encara més contundent: «El deure de no tolerar l'ús de la tortura com a admissió de prova en procediments judicials ha de considerar-se una prioritat, ja que permetre aquesta admissió commocionaria la consciència».

El dictamen estableix un important precedent judicial i té una conseqüència immediata: el Ministeri de l'Interior haurà de revisar la situació de vuit sospitosos de terrorisme estrangers a l'espera que les autoritats britàniques procedeixin a la seva deportació.

Els Lords examinaren el recurs presentat per aquests vuit individus, considerats una amenaça per a la seguretat nacional i arrestats sense càrrecs, aplicant-los la Llei antiterrorista.

Entre aquests imputats s'hi troba, segons sembla, el clergue musulmà radical Abu Qatada, d'origen jordà i considerat l'«ambaixador» de la xarxa terrorista Al Qaeda a Europa. Els sospitosos, secundats per diverses organitzacions a favor dels drets humans, impugnaren davant dels Lords una sentència de la Cort d'Apel·lació del Tribunal Superior de Londres, que l'any passat es pronunciaren a favor de l'ús d'informació aconseguida amb mètodes il·legals sempre que no hi existeixi cap implicació de les autoritats britàniques.

Els vuit demandants sostenen que el Regne Unit no ha d'admetre evidències obtingudes al centre de detenció dels Estats Units de Guantánamo (Cuba), on estan reclosos centenars de presumptes terroristes sumits en un buit legal.

Amb el dictamen dels jutges a la mà, la Comissió Especial d'Apel·lació d'Immigració (SIAC), dependent del Govern, ha d'investigar ara si les proves presentades contra els vuit deportats s'han obtingut mitjançant tortura.

El ministre britànic de l'Interior, Charles Clarke, assenyalà que la sentència no repercutirà en la lluita antiterrorista i recalcà que el Govern rebutja de ple la tortura.

Les organitzacions defensores dels drets humans celebraren el veredicte dels Lords.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris