nubes dispersas
  • Màx: 16°
  • Mín:

La Unió rebutja la proposta britànica sobre el pressupost per «insolidària»

Pedro Solbes acusà Londres d'intentar no pagar la seva part de l'ampliació de la UE

La proposta del Regne Unit de retallar el pressupost europeu entre els anys 2007 i 2013 a l'1'03% del PIB de la UE provocà ahir tota una sèrie de crítiques dels líders europeus, que consideren insolidària la proposta i veuen amb incredulitat que Londres protegeixi de manera descarada el xec que cobra des de 1984, alhora que demana als nous socis de l'Est esforços econòmics.

El president del Parlament Europeu, Josep Borrell, fou contundent: «Serà molt difícil que els eurodiputats, que tenen la darrera paraula sobre el pressupost, puguin acceptar la proposta britànica perquè s'allunya d'una manera radical de la posició que el Parlament va aprovar en sessió plenària».

Per tirar endavant les perspectives financeres «no és necessari un acord només del Consell, sinó de les tres institucions: el Consell, el Parlament i el Comissió», recordà. Segons ell, aquest és un enfocament pressupostari que es tradueix en «menys cohesió, més intergovernamentalitat i menys Europa per a més europeus».

També el vicepresident econòmic del Govern espanyol, Pedro Solbes, acusà Londres d'intentar no pagar la seva part en l'ampliació de la Unió Europea a partir del 2013. El ministre indicà amb forta ironia que el document conté algunes «idees sorprenents, sobretot que la millora més important és per al Regne Unit», en el sentit que «millora en 9.000 milions d'euros la seva posició». «Ni tan sols la quantitat que es considera que es reduirà amb el xec britànic serà per a tota la vida, sinó només fins l'any 2013», va afegir.

«Dit d'una altra manera, a partir del 2013 l'ampliació ha acabat per al Regne Unit i, en conseqüència, ho han de pagar els altres». I etzibà que «si Espanya no aconsegueix els resultats esperats, no estarà a favor d'aprovar la proposta» i «les propostes necessiten unanimitat».

El comissari d'Assumptes Econòmics i Monetaris, Joaquín Almunia, insistí en les declaracions del president de la Comissió, José Manuel Durao Barroso, en les quals qualificà l'oferta d'inacceptable.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris