algo de nubes
  • Màx: 13°
  • Mín: 10°
11°

El Regne Unit presenta una proposta de mínims que no acontenta ningú

Barroso considera «inacceptable» aquesta iniciativa per als pressuptosts europeus

84164

El ministre d'Exteriors britànic, Jack Straw, intentà apaivagar les crítiques.

La presidència britànica de la UE plantejà ahir, en la seva primera proposta de negociació per als pressuposts del període 2007-13, una reducció del total global dels fons comunitaris que perjudicarien particularment els nous estats membres i suscità crítiques generalitzades.

El president de la Comissió Europea, José Manuel Durao Barroso, els titllà de «pressupots per a una mini-Europa»; el vicepresident del Govern espanyol, Pedro Solbes, es queixà que no resolgui «ni els problemes d'Europa ni els d'Espanya»; diplomàtics francesos parlaren de «ruptura de l'equilibri» i el primer ministre de Polònia, Kazimierz Marcinkiewicz, la considerà «inacceptable».

La presentació de la proposta tingué com a escenari una roda de premsa a Londres en la qual el ministre d'Exteriors britànic, Jack Starw, s'esforçà més a apaivagar les crítiques nacionals per la possible rebaixa de l'anomenat «xec britànic» que a satisfer les aspiracions de la resta d'estats membres.

Des de 1984, la dotació anual del xec, que compensa el Regne Unit pel poc profit que extreu de les ajudes agrícoles, augmenta a mesura que ho fa el pressupost global comunitari.

Gran part dels estats membres qüestionen aquesta fórmula al·legant que des de la seva creació la riquesa britànica ha crescut respecte als seus socis de la UE, mentre que el pes de la despesa agrícola en els pressupots ha caigut del 70 al 40 per cent.

Londres, que rebutjà el juny la proposta de l'anterior presidència luxemburguesa de congelar el xec, només accepta ara renunciar a una part de l'increment previst en la seva dotació, que malgrat això creixeria des dels 5.000 milions d'euros a l'any actuals fins als 7.000 milions, subratllà Starw. La renúncia equivaldria en qualsevol cas a 8.000 milions d'euros, «el preu just», segons Straw, que el Regne Unit ha de pagar pel cost de l'ampliació de la UE i que anirà a parar «exclusivament» als deu nous estats.

El president de la Comissió Europea, José Manuel Durao Barroso, considerà «inacceptable» i «no realista» la proposta britànica de compromís per al marc pressupostari del període 2007-2013. «Tal com està, la proposta de la Presidència britànica és inacceptable. Senzillament no és realista. Equival a un pressupost per a una mini-Europa, i no l'Europa forta que necessitam».

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris