muy nuboso
  • Màx: 16°
  • Mín: 11°
13°

Els avions secrets de la CIA sobrevolaren més de 400 vegades l'espai aeri alemany

Un setmanari diu que els vols podrien traslladar presoners islamistes a l'est d'Europa

72904

Angela Merkel.

L'Agència Central d'Intel·ligència dels Estats Units (CIA) utilitzà almenys 437 vegades l'espai aeri alemany per efectuar vols en els qual podria haver traslladat presoners islamistes a penals secrets de l'est d'Europa, segons publica Der Spiege.

El setmanari alemany assegura que dos avions privats noliejats per la CIA utilitzaren 137 vegades l'any 2002 i 146 l'any 2003 l'espai aeri alemany o aterraren en aeroports d'aquesta nacionalitat, sobretot a Frankfurt, Berlín i la base militar dels EUA de Ramstein, si bé no indica quan es produí la resta de vols.

A més, Der Spiege assenyala que l'Executiu alemany «té por» que si pressiona massa els EUA sobre el tema dels vols secrets de la CIA, no es generi un debat respecte de la situació de tropes nord-americanes a Alemanya i de l'ús de l'espai aeri alemany en operacions relacionades amb la guerra de l'Iraq.

Fins ara la premsa alemanya havia revelat que només enguany els aparells de la CIA havien aterrat 15 vegades en aeroports d'Europa. Entre 2002 i 2004, empraren bases aèries a Alemanya almanco 85 cops.

La premsa teutona s'havia fet ressò també d'un cas concret: l'aterratge a la base dels EUA de Ramstein d'un Learjet de la CIA, en el qual era transportat l'egipci Hassan Mustafà Ossama Nasser, presumptament segrestat pels serveis secrets a Milà (Itàlia). Com que fou traslladat a Ramstein amb un altre aparell dels EUA, la Fiscalia alemanya ha obert una investigació per sospita de segrest i coacció.

La setmana passada, la canceller alemanya, Angela Merkel, es mostrà confiada que els EUA respondran de forma adequada a les preocupacions europees sobre els vols i els centres secrets d'interrogatori de la CIA i advocà per unes relacions «estretes, honestes, obertes i de confiança» amb Washington. «Crec que podem confiar que el Govern nord-americà s'ha pres de manera seriosa les preocupacions europees i que en un futur pròxim aclarirà les informacions sobre vols de la CIA».

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris