muy nuboso
  • Màx: 16°
  • Mín: 10°
13°

Blair, disposat a rebaixar un 15% el «xec» per aprovar els pressuposts europeus

Els nous socis de la Unió Europea adverteixen Londres que rebutjaran les retallades

Els nous socis de la UE qualificaren ahir d'«inacceptable» la proposta del primer ministre britànic, Tony Blair, de reduir el pressupost de la Unió per al període 2007-2013, malgrat que Londres s'ha declarat disposat a reduir el seu polèmic 'xec' fins i tot a un 15%, precisament per compensar aquests països.

Blair està disposat a admetre retalls al 'xec' britànic de fins a un 12% o un 15% del seu import, segons la BBC. Al principi la cadena cità com a font un portaveu de Downing Street, però posteriorment va assenyalar que el portaveu oficial de Blair no vol donar cap xifra de moment.

Segons la premsa britànica, aquest retall de fins a un 15% permetria que els nous socis de la UE no hagin de pagar res per aquest xec però, en canvi, no afectaria la part que paguen França, Itàlia o Espanya, que són els tres principals finançadors d'aquest mecanisme. Luxemburg ja va proposar aquesta alternativa el passat mes de juny, però el Govern britànic la va rebutjar, i també l'espanyol. Blair, president de torn de la UE, viatjà ahir a Budapest per reunir-se amb els seus homòlegs de Polònia, Hongria, República Txeca i Eslovàquia -l'anomenat grup de Visegrado-, després d'haver-se trobat a Tallin amb els caps de Govern d'Estònia, Letònia i Lituània.

L'oferta de Blair de retallar el xec a canvi de reduir el pressupost global li ha propiciat crítiques a Londres. El premier rebutjà ahir les acusacions de la premsa conservadora, que li atribueix una «traïció», i del líder de l'oposició, Michael Howard, que considera que Blair s'«ha rendit» i ha malgastat una oportunitat de reformar el pressupost europeu.

En roda de premsa a Budapest, Blair va dir que no hi ha «traïció», sinó que el Regne Unit ha de pagar la seva part a l'ampliació de la Unió Europea. El xec britànic suposa actualment uns 5.500 milions d'euros que Londres veu reemborsats cada any de la seva aportació a les arques comunitàries. Els altres 24 socis en volen l'eliminació.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris