muy nuboso
  • Màx: 16°
  • Mín: 11°
13°

Bush descarta reduir les tropes de l'Iraq mentre demana «temps i paciència»

Washington publica un document sobre l'estratègia de retirada que els demòcrates titllen de «buit»

Després de la publicació ahir dematí de l'informe Estratègia nacional per a la victòria a l'Iraq, el president dels Estats Units, George W. Bush, demanà a Annapolis (Maryland), davant d'un auditori exclusivament militar, temps i paciència per dotar les forces de seguretat iraquianes de la «formació necessària per assumir el control de la violenta situació que es viu al país».

Això significa no tan sols que els Estats Units continuïn amb el contingent actual de tropes que hi mantenen, sinó que el seu nombre podria augmentar si així ho decideixen «els comandants sobre el terreny», assegurà el cap d'Estat nord-americà, cosa que es pot interpretar com una declaració per allunyar la imatge de debilitat amb motiu de l'estratègia aliada davant l'escalada dels atacs de la resistència.

Primera vegada
Es tracta de la primera vegada que un informe públic reflecteix que l'estratègia de Washington per llevar les seves tropes -d'una guerra que l'opinió pública contempla amb un rebuig creixent- implica responsabilitzar les forces armades iraquians de la seguretat del seu país.

«Temps i paciència» és un terme prou abstracte que dóna al Govern dels EUA prou marge per continuar amb una política que els demòcrates han qualificat de poc realista i plena de generalitats. El mateix excandidat a la presidència John F. Kerry assegurà que després d'escoltar el discurs de Bush quedava clar que desconeix «la realitat de la insurgència iraquiana».

Kerry assegurà que Bush no escolta els comandaments dels Estats Units, que han ressaltat que és l'enorme presència militar americana la que arriba a desanimar els iraquians a l'hora d'agafar les regnes de la seva seguretat, «perquè ho han de fer-ho».

Així mateix, ressaltà que el 80% dels iraquians desitja que l'Exèrcit d'Estats Units abandoni el seu país.

Durant el seu discurs d'ahir, Bush va garantir que mentre ell sigui comandant en cap, no deixarà que «els assassins i els terroristes expulsin les tropes dels Estats Units de l'Iraq» i subratllà que «en el moment en el qual les forces iraquianes en siguin capaces, assumiran més responsabilitats en la lluita contra el terrorisme».

Seguir l'estratègia
Les crítiques demòcrates i de l'opinió pública per la manca d'una estratègia per a la retirada de les tropes és al cap i a la fi la raó de l'informe publicat, ja que el mateix Bush reconeix que els ciutadans nord-americans tenen dret «a tenir una idea clara» de l'estratègia que segueix l'Administració.

Sembla que la tàctica esmentada se centra a millorar les institucions polítiques de l'Iraq, amb la convocatòria d'eleccions que permetin la consolidació d'un Govern democràtic, i pot anar acompanyada d'una millora de la situació econòmica i de la seguretat. Així mateix, Bush destacà que «la retirada precipitada de les tropes posaria en perill la seguretat als EUA».

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris