nubes dispersas
  • Màx: 22°
  • Mín: 18°
15°

La mà dreta de Cheney dimiteix en ser acusat d'obstrucció a la justícia

El fiscal imputa a Lewis Libby els delictes de fals testimoni i perjuri

La conclusió de la investigació del fiscal especial Patrick Fitzgerald sobre la responsabilitat en la filtració de la identitat de l'agent secreta de la CIA Valery Plame es cobrà ahir la seva primera víctima col·lateral, en ser acusat el cap del gabinet de la Vicepresidència, Lewis «Scooter» Libby, d'obstrucció a la justícia, fals testimoni i perjuri.

Els efectes de l'esmentada acusació, que han sacsejat els fonaments de Washington durant tota la setmana, es traduïren després de conèixer-se l'acusació de la Fiscalia en la dimissió immediata de Libby, que ara haurà d'enfrontar-se a cinc càrrecs que podrien dur-lo, si se'n provar la culpabilitat, a passar a la presó 30 anys i al pagament d'una multa d'1,25 milions de dòlars.

Tanmateix, la principal de les qüestions relatives a la investigació sobre la filtració a la premsa del nom de Plame i les ombres del qual s'han estès sobre Karl Rove, assessor personal del president dels Estats Units, George W. Bush, i fins i tot sobre el vicepresident Dick Cheney, encara queda per aclarir, ja que la investigació no reflecteix qui explicà a Robert Novak que Valery Plame era membre de la CIA. Fitzgerald anotà que la investigació no havia acabat i que estava limitat per les normes del «secret sumarial». Així mateix, digué que no podia assegurar que s'haguessin de formular noves acusacions.

Pel fiscal, «encara hi ha una zona fosca que s'ha d'aclarir», ja que a Libby no se l'acusa de difondre informació secreta. «Això demostra al món que aquest país pren les seves lleis seriosament i les normes s'apliquen a tots», opinà respecte a la decisió.

Durant la roda de premsa que el fiscal especial concedí, Fitzgerald afirmà que la investigació realitzada no autoritza a revelar els noms d'altres persones que poguessin estar implicades en el cas, cosa que no significa «que s'estigui absolent a tothom». Fitzgerald explicà que no podia dir tot el que sabia ja que «no es parla de gent que no està acusada».

El crim del qual s'acusa Libby, que si es trobat culpable seria «summament greu», afecta les declaracions que Libby féu a agents del FBI quan en les seves declaracions davant del gran jurat i l'FBI, el cap del gabinet de Cheney assegurà que havia conegut d'altres periodistes la informació sobre la pertinença a la CIA de Plame.

Fitzgerald apuntà que la investigació desenvolupada pel seu equip revela que Libby mentí a l'FBI i al gran jurat, ja que existeixen proves que Libby -anteriorment a la data en la qual diu haver rebut la informació des d'una font periodística- havia tractat el tema de la identitat secreta de Plame amb membres del gabinet, agents de la CIA i alts funcionaris del Govern.

Bush féu unes declaracions anit passada des de Washington en les quals defensà Libby, recordant que havia treballat «de forma incansable», «en moments extraordinaris», tant per al gabinet de Cheney com per al seu propi. Així mateix, reconegué que els càrrecs contra Libby eren «molt greus» i que el procés entrava ara en una nova fase.

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris